"Järelduste tegemisel eilsest sündmusest peaksime säilitama eestlasliku kaine mõistuse ja tasakaalukuse. Kindlasti ei peaks eile toimunu tooma kaasa, et peaksime muutma kontrolli ja julgestuse totaalseks, sest see pigem suurendab hirmuühiskonda. Enamasti ongi hirm, paanika ja ühiskonna kaitsepositsioonile surumine ründajate eesmärk," teatas Vaher Delfile.

Tänapäeva julgeolekumaailmas on tema sõnul väga tähtsal kohal ohu- ja riskianalüüsid, nende põhjal tehtavad järeldused ning paindlik ja inimestele arusaadav tegutsemine. "Ka Põhjamaade suund on, et hoidutakse totaalsest kontrollist, et mitte allutada end pidevale kuritegevuse ja terrorismi hirmule. Pealegi ei suuda ka totaalne kontroll kuidagi erinevaid intsidente ära hoida, vaid, vastupidi, võib teatud juhtumeid isegi esile kutsuda."

Valitsusasutuste turvalisus on tema sõnul tagatud erinevate turvameetmetega. Ohuhinnanguid koostavad politsei- ja piirivalveamet ning kaitsepolitsei ja nende alusel on valitsus kinnitanud nimekirja objektidest, mida politsei valvab. Nimekirjas on näiteks presidendi kantselei, riigikogu kantselei, valitsuse ja siseministeeriumi hoone, samuti endiste presidentide elukohad.

Ministeeriumides on valve korraldatud erinevalt ja mõnel pool on palgatud selleks turvafirma. Pideva kaitse all on Eestis politsei ja piirivalve seaduse kohaselt president ja peaminister. Kui ohuanalüüs näitab, et mingil ajahetkel on tarvis kaitse alla võtta ka teisi inimesi, siis teeb seda oma käskkirjaga siseminister.

"Julgestamine peabki olema ohupõhine ja seda lähenemist ei ole põhjust muuta. Ohuhinnangud ja -prognoosid vaadatakse eilsete sündmuste järel kindlasti üle igapäevase töö osana. Kas või mida tuleb seejärel muuta, on praegu veel vara öelda," leidis siseminister.

Mis puudutab küsimusi relvade kättesaadavusest, siis uue relvaseaduse eelnõu koostamine toimub Vaheri sõnul kõikidest sündmustest olenemata juba aasta algusest ning see peaks lõpule jõudma 2011. aasta lõpuks. Eelnõu ettevalmistamise käigus arutatakse ka seda, millistel juhtudel vajaks relvaloa omanik lisakontrolli relvaloa kehtimise ajal, kuid muudatusi tuleb eelnõus loomulikult ka teisi.

Ta kiitis ka õiguskaitseorganeid eilse tegevuse eest. "Reageerimisvõimekus eilse väga tõsise sündmuse puhul oli hea - olukord suudeti lahendada ootuspärase kiirusega ja professionaalselt ning asutuste koostöö toimis. Eilne näitas, et meie õiguskaitseorganid on taolisteks sündmusteks valmis ning suudavad need operatiivselt lahendada."