„Sündmused mujal Euroopas ja maailmas, mis turvatunnet kõigutavad, on jõudnud ka meile Eestisse,“ ütles Laanet Delfile.

„Me peame maailmas ja naaberriikides toimuvat väga tähelepanelikult jälgima ja suutma analüüsida eelkõige avalikku informatsiooni,“ ütles Laanet. „Võimalikele riskidel ei tohi vaadata läbi sõrmede.“

„Loomulikult ei saa me unustada demokraatliku ühiskonna väärtusi ja peame nendest kümne küünega kinni hoidma,“ ütles Laanet.

Laaneti sõnul on korrakaitsjatele uued väljakutsed. Ta tõi näiteks, et kui Liibüas toimuvad väljaastumised, siis sekunditega jõuab see info ka Eestisse ja kui meil on siin ekstremistlikud jõud, siis nad võivad korraldada näiteks toetusmeeleavaldusi.

„Järeldus on selge. Kõik maailmas ja Euroopas toimuv jõuab varem või hiljem Eestimaale. See on karm sõnum, aga see on reaalsus. Kui me võtame, et Soomes, mis on väga turvaline riik, on toimunud koolitulistamised, siis miks me peaks arvama, et meil ei saa see toimuda.“

Endise seiseministri sõnul näitab sisejulgeolekuriske selgelt ka see, et Remniku lastelaagris olid vähekindlustatud lapsed, kes ei saa korralikult süüagi.

„Lastelastekaitse liidu andmetel on neid lapsi Eestis umbes 30 000 ja kui täna riik ning erinevad osapooled ei tegele sellega täna, siis on see tulevikus riskifaktor,“ kõneles Laanet ja viitas sellele, et Londonis ja mujal Inglismaal rüüstanud inimesed olid just noored, kel oli vähe haridust, kel ei olnud töökohta ja kes olid vähekindlustatud ehk need, kellel oli kõht tühi.

Ka kaitseministeeriumisse tunginud Karen Drambjan oli Laaneti sõnul inimene, kes oma elus jõudnud arvatavasti puntrasse — tema eluase oli oksjoni müüdud, tal polnud õigeid sissetulekuid. Võimaluse piires teevad uurijad tema rünnaku võimalikud motiivid selgeks.

Kõigi osapoolte professionaalne tegutsemine

Laaneti sõnul on positiivne see, et meie sisejulgeoleku struktuurid said väga hästi olukorra lahendamisega hakkama. „Nad suutsid väga professionaalselt tegutseda,“ avaldas Laanet tunnustust.

Laanet rääkis, et ta ise jalutas sündmuskohast eile mööda ja arvas politseilinte nähes esialgu, et tegemist on sularaha veoga Eesti Pangas.

„Kõik olid väga rahulikud ja väljapeetud,“ kiitis Laanet politseini tööd. „Läbi selle nad suutsid ära hoida palju paanikat inimeste hulgas, kes sealt mööda liikusid või kes seal elavad. Perimeetri kaitse oli väga professionaalne ja ka need, kes kurjategija kahjutuks tegid, tegutsesid professionaalselt.“

Laanet kiitis ka kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldnat, kes pressikonverentsil ajakirjanike küsimsutele vastates väga hea mulje jättis ja adekvaatselt vastata suutis, mis ei ole tema sõnul vähetähtis.

Peaminister Andrus Ansipi antud kommentaaride kohta lausus Laanet, et: „See on meie peaministrile loomulik käitumine, tean seda oma kogemusest, kui ka mina valistsuses olin.“