Salme koolimaja külje all juhib kolmandat suve arheoloogiliste väljakaevamiste ekspeditsiooni arheoloogiadoktor Jüri Peets, kes sealset teise muinaslaeva leidu peab oma elu üheks õnnelikumaks leiuks, kirjutab ajaleht Meie Maa.

“Laevas oli 36 inimese luud ja need on laeva ühes otsas seetõttu, et ilmselt oli matjatel kiire ja nii sai vähema mullakühveldamisega hakkama. Tervesse laeva inimeste matmisel läinuks vaja rohkem tööjõudu ja aega,” arvas Jüri Peets.

Tema hinnangul polnud tegemist klassikalise lahingumatusega, vaid kiirustades tehtud matmisega. Küll aga on nüüd selge, et laevmatus oli ta igal juhul.

Kaks aastat tagasi leitud 11-meetri pikkuses laevas olid seitsme inimese luud. Peets naljatles, et Savisaare kehtestatud laevamaksu alla oleks ka esimene Salme muinaslaev läinud, teine annab juba korraliku laeva mõõdud välja.

Läinud nädalal oli ka merearheoloog Vello Mäss Salme muinaslaeva väljakaevamiste juures, kuid mees pidi merele minema. Antropoloog Raili Allmäe juhtimisel hakati laupäeval luustikke üles võtma ja nüüd peaks laeva kontuur ehk neetiderivi tervikuna näha olema. Kuigi laev on neljast kohast läbi kaevatud, on Peetsi sõnul sellele vaatamata üllatavalt palju veel alles.

Nooltekobara puhastamisel tuli välja tosin nooleotsa. “Torbikus on nooletupp ja selle sees on olnud 12 noolt. Osadel on isegi puuvarred säilinud, saime ka noole jämedust mõõta. Väga huvitav leid,” kommenteeris Peets väljakaevamiste kõige uuemat uudist.

Ilmselt tuleb maa seest välja veel üks pronksist mõõgapide, selle väljapuhastamine võtab veel aega. “Las me teeme oma töö lõpuni, siis ma ütlen kõik, mida ma tean ja ka seda, mida ma ei tea,” palus Peets küsijalt kannatust.