USA põhjapealetungile alistunud Iraagi sõdur ütles, et president Saddam Husseini armee moraal on langenud. “Nad on kurnatud ja psühholoogiliselt laostunud,” sõnas Haidar Hatan Khthair, kes viibib Pir Daudi külas kurdi peshmergavõitlejate käes vangis.

Näljasele ja kurnatud mehele anti vett ja leiba ning ta nõustus Reutersiga vestlema.

“Paljud mehed rebivad pagunid maha ja viskavad relvad minema,” jutustas ta. “Neil ei ole mingit võitlusvaimu.”

USA sõjaväelased ütlesid teisipäeval, et on näinud postidelt lahkuvaid komandöre, kuid pole kohanud ühtki Saddami valitseva Baathi partei ülejooksikut.

Iraagi võimude valduses olevast Kirkukist itta jääva kurdide rinde komandöri Mam Rostami sõnul ründasid USA sõjalennukid esmaspäeva õhtust teisipäeva hommikul kella 10.30-ni regulaarselt Iraagi vägede positsioone Kirkukis ja selle ümbruses.

“Kirkuki Iraagi positsioonide pommitamisest kostusid tugevad plahvatused,” ütles ta Reutersile telefonitsi linnast 35 km idas paiknevast Chamchamalist.

Ta lisas, et kurdi peshmergavõitlejad on positsioonidel garnisonilinnas Qarahanjiris, mille Iraagi valitsusväed hiljuti maha jätsid. Linna asub poolel teel Chamchamalist Kirkukki.

Kurdi ametnikud on öelnud, et peshmergavõitlejad asuvad strateegilise tähtsusega naftalinnast 10 km kaugusel, kuid USA sõjaväelased on soovitanud neil linna ründamisega oodata.

Kirkukist 100 km kagus kurdide alal asuvas Kifri linnas ütles kurdi ametnik, et Ühendriikide sõjalennukid pommitasid esmaspäeva õhtul Mirwari ja selle ümbrust. Linn jääb Kifri ja Iraagi-Iraani piiril asuva Khanaqini vahele.

Iraagi väed aga tulistasid suurtükkidega kurdide positsioone Kifrist lõunas Karezis ja Mohatas. Veel mõne päeva eest olid mõlemad Iraagi vägede kontrolli all, kuid USA õhurünnakute tagajärjel olid iraaklased sunnitud lõunasse taanduma.

Suurimast kurdide valduses olevast linnast Arbilist edelasse jäävas Pir Daudis on kurdi ohvitseride sõnul tekkinud lahingutegevuses vaheaeg.