“Kui meie eesmärgiks on tugev Eesti riik, siis selle eesmärgi huvides on tugev valitsus,” põhjendas Res Publica esimees Juhan Parts nelja erakonna liitu. “Seda omakorda on võimalik saavutada tugeva ja usaldusel põhineva koalitsiooni moodustamisega.”

Ta lisas, et kui neli erakonda jõuavad ühise kokkuleppeni, on see väga oluline signaal ühiskonnale poliitikute vahelise koosmeele võimalikkusest.

Seniste läbirääkimiste ja konsultatsioonidega rahul olnud eestseisus toetas arvamust, et Eesti huvides on tugev valitsus, mis suudab ellu viia rahva ootustele vastavaid muudatusi.

“Seda eesmärki aitab saavutada neljal erakonnal põhinev valitsuskoalitsioon, sest viidatud erakondade taotlustes, aadetes ja nägemustes on sarnast ning koosmeele koalitsioon võimaldaks koondada suurema ühisjõu Eesti vabariigi rahvuslike huvide eest seismisel Euroopa Liiduga liitumise künnisel,” teatas erakonna esindaja BNS-ile.

Isamaaliidu esimees Tunne Kelam oli Res Publica otsusega rahul. “Ma peame lootustandvaks märgiks, et Eestis võiks saada võimalikuks laiapõhjaline valitsus, mis taotleb sisulist koosmeelt rahvuslikult oluliste valdkondade arendamiseks,” teatas ta BNS-ile. “Isamaaliit on valmis andma oma panuse ja kogemused selleks, et tugevdada erinevate erakondade koostööd ning saavutada Eesti tähtsamad rahvuslikud eesmärgid.”

Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen ütles BNS-ile, et kuna läbirääkimisi juhib Res Publica, on just sel erakonnal õigus kutsuda kohale nii palju osalisi, nagu soovib. Ta meenutas, et Reformierakonna juhatus pooldas koos Res Publica ja Rahvaliiduga moodustuvat kolmikliitu. “Eks läbirääkimised näitavad, palju osalisi koalitsiooni lõpuks jääb,” lisas ta siiski.

Ka Rahvaliidu juht Villu Reiljan ütles TV-3 uudistesaatele, et kõnelustele kutsub osapooled Res Publica ja valitsusliidu lõplik koosseis selgub pärast arutelusid.

“Me tahame sisulist tööd teha, aga mitte uksi paugutada,” viitas ta Rahvaliidu võimalikule nõustumisele nelja partei koalitsiooniga. “Peale selle teatab Isamaaliit, et ta on muutunud, oma vigadest õppinud ja tunnistab oma vigu.”

Neljapäeval Res Publica ja Reformierakonna kohtumisega alanud koalitsioonikõnelused jätkuvad esmaspäeval.