"Aivo ei olnud salakaubaveoga mitte mingil juhul seotud," lausus Saksamaal eeluurimisvanglas istuva Piirsoo tööandja transpordifirma Saku AB juhataja Ülo-Manivald Käi Eesti Päevalehele. "Oleme seisnud selle eest, et ta alusetust süüdistusest vabaks saaks, kuid seni pole kahjuks tulemust olnud."

Saksa tolliamet pidas Piirsoo (28) juhitud veoauto kinni 3. märtsil Saksa-Poola piiril Pomellenis, kuna tolliametnikes äratas kahtlust, et grillsöekoormaks deklareeritud laadung on liiga suure summa eest kindlustatud. Koorma kontrollimisel avastasid tolliametnikud grillsöe asemel 3,5 miljonit sigaretti.

Ülo-Manivald Käi sõnul on imelik, et Saksa võimud süüdistavad Piirsood salasigarettide veos, kuna koorma laadis Eestis autole firma Seikoplus ning laadungi vastuvõtjafirmaks pidi olema Inglismaa sadamalinnas Doveris asuv ettevõte Lewis Timber Ltd.

Mõlemad firmad osutusid riiulifirmadeks ning ettevõtete esindajaid pole õnnestunud tabada ka politseil.

Eesti Päevalehe andmeil on Piirsoo küsimusega tegelenud Saksamaal asuva Eesti saatkonna töötajad samuti veendunud, et juhti ei saa seostada salakaubaveoga. Samas on raske kohtulahendi eel midagi ette võtta.

Piirsoo abikaasa Aive (32) ootab koos kahe tütrega iga päev rõõmustavat sõnumit Saksamaalt, et pereisa on vanglast vabanenud. Nelja kuu jooksul on Aive Piirsool vaid korra õnnestunud abikaasaga vestelda.

"Aivol polegi õnnestunud oma teist tütart veel näha, kuid ma usun, et see juhtub varsti," lausus Aive Piirsoo. Piirsoode noorem tütar Hanna-Lii saab pühapäeval ühekuuseks. Aive Piirsoo sõnul ootas ta, et mees jõuab võõrsilt tagasi lapse sündimise ajaks.

"Minu jaoks on kogu see lugu absurdne, sest kust kohast pidi Aivo teadma, et korralikult kilesse pakitud kinnistes kastides on grillsöe asemel sigaretid," ütles Aive Piirsoo. "Samas ei oska ma kellegi poole pöörduda ega midagi ette võtta, et meest aidata."

Interpoli Eesti büroo ülemkomissar Lenno Reimand ütles ajalehele, et nad on osutanud kaasabi Piirsoo juhtumi uurimisele. "Täpsemalt ei tahaks kommenteerida," lisas ta.

Eesti Päevalehe andmeil tellis riiulifirma Seikoplus ka varem Saku AB-lt kaubavedamise teenuseid. Enne Piirsoo tabamist sõitis samal marsruudil neli veoautot, mis võisid samuti vedada salasigarette. Hinnanguliselt võib veetud salakauba koguse hind küündida umbes 30 miljoni kroonini.