Olen üle keskea meesterahvas metsakülast, kellele piisab päevasest looduse nautimisest ja kes õhtu saabudes hea meelega oma kohvitassi ja õlleklaasiga ennast mugavalt teleka ette sätib ning ootab huvitavat meelelahutust.

Viimasel ajal (küllap augusti saabumisega seoses) olen kuulnud paljusid oma-ealisi ja ka nooremaid-vanemaid kurtmas riigitelevisiooni programmita suve üle. Ja selliselt võib ETV suvist eetriaega kirjeldada küll! Pikka aega on eestlasi linnast, maalt ja metsast teavitatud riigitelevisiooni raskest majanduslikust olukorrast ja sellestki, kuidas hoolitsevad pildiedastajad pärast digiaja saabumist meile ikka tasuta pilti koduekraanile toovad.

Tekib tunne, et me peaks neid justkui haletsema - mis me neist vaesekestest ikka tahame. Vaata erakanaleid - kus need alles reklaamiga teenivad ja siis seda, palju vaatajale saavad pakkuda. Siinjuures peab ütlema, et ega need erakanalidki suvekuudel midagi pakkuda ei viitsi, taha, oska.

Ega keegi ei muutukski rahutuks, kui ETV suve saabudes teataks, et nüüd on nemad eetris 3 tundi päevas (sest just niipalju toodetakse värskeid uudiseid ja paari-kolme saatekest). Kas nii ei saaks talveks raha koguda? Praegu on ETV suvine eeter täidetud 90% kordustega ja mis veel hullem - korduste kordustega. Hea, kui need on veel sarjad või saated n-ö igaks juhtumiks, aga kui tegu on näiteks "Kahekõne" saatega, siis on ikka naljakas küll kuulata suve teisel poolel hr. Kruuda raskest ärimehe elust aasta alguses.

Võib-olla on tema tänaseks taas väga heas majanduslikus seisus ja jätkamas elu haljal oksal. Mida peaks asjast arvama televaataja, kes pole tähele pannud kuulsat korduste tärni saatekavas ja ei suuda mineviku ja oleviku kuuldusi eristada? "Välisilma" vaadates püüan alati endas kindlust koguda, et tegu on ikka probleemidega oma õiges ajas.

Inetu lugu küll, aga ETV-st on saanud lausa naljanumber segadusega korduste ümber. Inglaste, muidu ju lahedaid sarju, lükitakse valimatult augu täiteks, kusjuures küll algus-, küll lõpuosi, siis kusagilt keskelt. Kõik ammu või alles nähtu on välja otsitud ja tühja programmi täiteks pandud.

Päris halenaljakas oli lugu kultusliku sarjaga "Majake preerias". Oldi just jõutud lõpuni ja järsku vaatas vastu hirmutav tühimik. Mis siis muud - alustati otsast! Loomulikult on käiku lastud kõik oma toodang aastanumbrit vaatamata. ETV2 peale raha raiskamine on talveprogrammiski väga küsitav, suvel on asi aga lausa trööstitu.

Kui palju võib küll maksta ühe hea filmi näitamine? 2-3 õhtul proovitakse midagi näidata, kuid midagi meeldejäävat peale "Uhkuse ja eelarvamuse" meelde ei tulegi. Südameasjaks on kellelegi kindlasti Lutsu-filmid ära näidata (sedapuhku "Suvi") ja "Siin me oleme" ei tohi meie mälust ühekski kuuks kustuda. Tekib küll küsimus - kas eetri lahti hoidmine ei maksa midagi? Kui ei, siis lase käia, ETV !

ETV-le tahaks aga teada anda, et juba ammu ei vaata ka nende programmi Eestis suurem osa televaatajatest tasuta. Maarahval on juba ammu lepingud Viasati või Starmani Zoomiga, linnarahval on võimalused suuremad. Katuseantennide kaudu pildi edastamise lõpetamine on digilevi korraldajate poolt juba välja hõisatud. Niisiis tasu eest tahaks ka korralikku teenust ning suvi ei peaks olema teletegijatele aeg oma kohustustest täielikult lahti ütlemiseks!