ETA juhatuse esimees Tiit Lõhmus ütles BNS-ile, et esmaspäeval selgub uudisteagentuuri opereeriva AS-i ETA Interactive omanikepoolne selgitus. “Seni puudub meil konkreetne tegevuskava, mida edasi teha,” lisas ta.

Enamik ETA 40st palgalisest lõpetasid reedel ühepoolselt töölepingud töölepinguseaduse § 82 alusel seoses tööandja poolse rikkumisega. Kinnitamata andmeil on firmal võlgu umbes 1,5 miljoni krooni eest.

Lõhmus ütles, et inimestega lõpeb töö sisuliselt järgmisel nädalal. “Ma ei saanud üle jaanuari firmat pidada, kuna inimestele on palk välja maksmata ka poole detsembri eest,” ütles ta.

Lõhmuse sõnul on töötajatel jaanuari eest palk välja teenitud, kuid firmal pole raha selle eest maksta. Ta lisas, et praegu on kogu agentuuri personal sisuliselt tänavale jäetud.

Kompensatsiooni töö kaotamise eest võivad töötajad Lõhmuse sõnul loota töötukassalt, kuid selleks on vaja firma enne maksejõuetuks tunnistada, mis võtab aega.

Lõhmus ütles, et ETA tegevuse lõpetamine ei tähenda ETA kaubamärgi kadumist. “Kui agentuuri operaatorfirmal on majanduslikud raskused, ei tähenda see, et kaubamärk kaoks,” lisas ta.

ETA teatas reede õhtul, et lõpetab uudiste edastamise ja esmaspäeva hommikul ilmuvad osaliselt veel vaid inglisekeelsed bülletäänid.

Ehkki uudisteagentuuride tähtsus info allikana kogu maailmas on tänu internetile vähenenud, peab Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor Tarmu Tammerk ETA kadumist ohtlikuks.

“Kui läheb käiku must stsenaarium, siis pole Eestil enam oma rahvuslikku uudisteagentuuri, sest ETA funktsioon on kajastada Eestis toimuvat, samal ajal kui BNS katab Balti riikide ja Ida-Eestiga piirnevate alade uudiseid,” tõdes Tammerk Raadio Vaba Euroopale. “Kui turg hakkab dikteerima teisiti ja rahvusvahelised olud muutuvad, võib tekkida olukord, kus Eesti-keskset lähenemist uudistes ei pruugi meil enam olla.”

BNS-i juhatuse esimees George Shabad ütles, et Eesti informatsioonimaastik ei ole nii primitiivne, et sellel eksisteeriksid vaid kaks uudisteagentuuri, see on keerulisem ja täiuslikum.

“ETA polnud sellel uudistemaastikul nii oluline tegija, et selle agentuuri kadumisega oleks Eesti informatsioonimaastikul midagi sisuliselt muutunud. ETA kadumisega muutus see, et BNS on nüüd kolmes Balti riigis ainus infoallikas välismaailma jaoks,” ütles Shabad.

Uudisteagentuur ETA on tegutsenud aastast 1918. Agentuur erastati 1999. aasta lõpus, kuid pankrotistus aasta hiljem. Praeguse operaatorfirma ETA Interactive all on ETA tegutsenud alates 2000. aastast.