Breivik ütles kinnitamata andmetel uurijatele, et peaminister Jens Stoltenbergi valitsus peab tagasi astuma ja kuningas troonist loobuma, enne kui ta nõustub oma rünnakute kohta rohkem informatsiooni jagama. Kõige kummalisem nõudmine oli see, et Norra relvajõudude ülemjuhataja peab tagasi astuma ja tema asemele tuleb ametisse määrata Breivik. Varem oli Breivik oma advokaadile öelnud, et on sõjas ja seetõttu on tema tegevus täiesti õigustatud, teatab The Independent.

Selliste nõudmiste peale arvavad paljud Norras ja mujal, et Breivik on vaimuhaige, kuid eksperdid lükkavad selle väite ümber. Norra kohtuarstliku meditsiini teenistuse juht Tarjei Rygnestad ütles, et Breiviki vaimuhaigeks tunnistamine on ebatõenäoline, sest rünnakud olid nii täpselt planeeritud ja ellu viidud. Tõelised psühhootikud suudavad lahendada vaid lihtsaid ülesandeid, samas kui Breivik tegutses täpselt plaani järgi kuni viimase detailini.

Breiviki vaimset seisundit hindavad kaks psühhiaatrit, kes peavad oma järeldused esitama 1. novembriks. Kui Breivik terveks kuulutatakse ja terroritegudes süüdi mõistetakse, ootab teda maksimaalsest 21-aastane vanglakaristus. Prokuratuur võib aga Breiviki süüdistada ka kuritegudes inimsuse vastu, mille eest võib määrata maksimaalselt 30-aastase vanglakaristuse.