"Astusin sisse ühte Tartu maanteel olevasse pandimajja, ees ootas mind pime ruum, kus tuled pani põlema üks turskem meesterahvas," kirjeldas reporter Eeva Variksoo. Öeldes, et olen Delfist, vehiti kätega ja kurjustati “eieiei“ ning pandi tuled taas kustu.

Suurem osa lombardeid asub siiski keldrites ja nende maine pole just kõige parem. ABC Laenude AS aga nägi seest välja üsna viisakas ja korralik, kuhu minnes ei tekkinud erilist pandimaja tunnet.

ABC Laenude ASi juhataja Risto Laanisto sõnul nemad ebatavalisi asju vastu ei võta. Põhilised esemed, mida tuuakse on ehted, muusikariistad, foto- ja videotehnika, väärismetallid, mobiilid ning mängud.

“Paar aastat tagasi masu ajal käis üsna vähe rahvast, kuid tänavu on hakanud rohkem käima,“ ütles Laanisto. Kliente käib neil juhataja sõnul seinast-seina. Kuna alates 18. eluaastast on võimalik lepingut sõlmida, siis jääb see ka noorimaks vanuseks.

Ettevõttel on olemas ka koduleht, kus on panditud esemete pakkumised. Näiteks praegu on võimalik sealt endale soetada Nokia 7373 hinnaga 30 eurot ja kitarr Stagg 128 euroga.

Lühiajalise laen kestab kuu aega, mille jooksul saab inimene oma panditud eseme soovi korral tagasi, makstes intressi ja lombardist saadud summa. Laanisto sõnul tuleb enamik inimesi oma asjadele siiski järgi. “Klientidele saadetakse meeldetuletusi, nii kirjalikke kui ka helistatakse,“ ütles juhataja.

Hind, millega panditud esemed müüki lähevad tuleneb hetkel internetis olevatest, välja arvatud kullal, millel on kaaluhind. Juhataja mainis, et pandimajas töötamine on üsna igav, kuigi iga päev on isemoodi ja kliendid on erinevad.

"Huvi pärast soovisin teada saada, kui palju on väärt mu Sony Ericsson w890i, kahjuks pakuti mulle kõigest maksimum kümme eurot, kuna telefonil on peal palju kriime ning on pisut kahjustatud," rääkis Delfi reporter.

Gold finants OÜ teenindaja Jelena Borzova oli lahkelt nõus rääkima, kuidas ettevõttel läheb. Kõigest pool aastat avatud olnud pandimajas võetakse vastu ainult kulda. Borzova sõnul käib päevas umbes kolm klienti, kellest enamik on naised.

Kulla pantijatest suurem osa tuleb kuu aja jooksul oma kaupa siiski tagasi ostma, väga vähe on naise hinnangul neid, kes jätavad kulla lombardisse.