Asi sai alguse sellest, et jõudsin oma vanaema juurde umbes nädal aega tagasi ja me avastasime, et tema köögis on endale uue elupaiga leidnud hulk pisikesi roosat värvi usse. Šokk oli suur, kui korraga avastasime et meie uued naabrid pesitsevad nii köögikapis, seinte peal kui ka laes. Algas võitlus puhtuse eest, mis kestis ligikaudu viis päeva.

Ja nii sai köögist minu jaoks hirmuäratav paik, kus ma veetsin nii vähe aega, kui see vähegi võimalik oli. Pea oli pidevalt kuklas, justkui oleksin taas pilvelõhkujate linnas New Yorgis, kus sai käidud eelmine suvi. Aga ma ei ole enam seal, vaid hoopis köögis, kus võib iga hetk mõni röövik kaela sadada. Kuna kardan putukaid ja muid pisikesi elukaid, ei saa ma seal just kaua viibida.

Vanaema aga oli julgem kui mina, võideldes aktiivselt puhtuse eest köögis, abiks vahendeid nagu kööginuga, putukamürk Cobra ja keev vesi. Ent mida iganes ta ka ette ei võtnud, ikka leidsime hulga uusi usse kas seintelt või laest. Kuigi avastasime üsna varsti liblikad, kes olid kogu asja algatanud, olid nad siiski jõudnud juba palju halba teha ning oli tükk tegemist, et nende tegevuse tagajärgi likvideerida.

Lõpuks selgus, et kogu asi oli alguse saanud kopitanud kruupidest ühes köögikapis. Üsna varsti leidsid aknast sisse lennanud liblikad oma tee sinna kappi, kus neil õnnestus muneda isegi kinnistesse kuivainete pakkidesse. Kiirkaerahelveste pakk näiteks sai röövikute poolt isegi tervenisti tühjaks söödud.

See oligi nende peamine peidupaik ja sealt alates hakkas meie probleem vaikselt lahenema. Selleks ajaks oli vanaema juba kõik nende peidupaigad avastanud ning kõik kopitanud kuivained ära visanud. Kuum vesi viis meid võiduka lõpuni ja viimaks said hävitatud kõik köögis olevad ussid. On isegi natuke raske uskuda, et nad on läinud, kuigi ma neid seintel ega laes enam ei näe.

Siit loo moraal: kontrollige alati üle kuivained mis teie kapis on. Eriti sellised, mida te nii tihti ei tarbi. Teie teadmata võib seal juba ammusest ajast peale elada trobikond usse ning mida hiljem see probleem avastatakse, seda rohkem aega võtab selle lahendamine. Kes teab, kui kaua see võitlus oleks kestnud, kui ma ei oleks tol õhtul avastanud neid usse köögilaual olevalt lõikelaualt.