Paeti sõnul jagab Eesti koos Norraga eilse kuritöö valu. “Vähemalt 90 inimese tapmine noortelaagris ning Oslo kesklinnas on śokeeriv ja ränk kuritegu, mis puudutab valusalt ka Eesti ühiskonda,” ütles ta.

Paet ja Tuomioja avaldasid kaastunnet Norras tapetute lähedastele. “Oslo plahvatus ning Utøya saarel noortelaagris inimeste tapmine on rängad kuriteod, millel pole mingisugust õigustust,” ütlesid välisministrid.

Paet ja Tuomioja rääkisid tänasel kohtumisel Tallinnas ka Eesti ja Soome suhete arengust. Eesti soovib arendada Soomega koostööd muuhulgas kaitse- ja julgeolekupoliitika vallas, sealhulgas küberkaitse alal. „Eesti saatkond on 2011-2012 aastal NATO kontaktsaatkonnaks Helsingis,“ lausus Paet. “Soome on panustanud ka Eesti Idapartnerluse keskuse loomisesse ning meie kaitseväelased tegutsevad koos Põhjala lahinggrupis,” tõi Paet näiteid Eesti-Soome ühistegevusest. Soome on üks Eesti olulisemaid kaubanduspartnereid ning Eesti on Soome turismimajanduse jaoks tähtsaim sihtturg.

Paeti sõnul on Eesti valmis Soomele pakkuma võimalust ühiste saatkonnaruumide kasutamiseks Minskis. Eesti esindab Soomet Schengeni viisade väljastamisel Minskis ja Pihkvas. Veel arutasid välisministrid Eesti ja Soome koostööd hariduse ja teaduse, keskkonnakaitseküsimuste ning kultuurivallas.

Põhja-Balti koostööst kõneldes märkis Paet, et Eesti ja Soome koostöö muudab eriliseks see, et augustis tähistatakse ühiselt Eesti iseseisvumise taastamise 20. aastapäeva. „Näiteks 30. augustil toimub Helsingis Põhjamaade ja Balti riikide suhetele pühendatud välisministrite konverents,“ lausus Paet.

Sel aastal on Eesti Balti riikide koostöö juht ning Soome Põhjamaade ja Balti riikide (NB8) koostöö eestvedaja. „Meile on olulised teemad julgeoleku, energeetika, majanduse ja keskkonnaga seotud küsimused,“ lausus välisminister Paet.

Rahvusvahelistest küsimustest arutasid Eesti ja Soome välisminister veel olukorda Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas ning julgeolekuvastutuse üleandmist rahvusvaheliselt kogukonnalt Afganistani võimudele.