Sellesuvine kohtuprotsess Soomes on üsna veenvalt tõestanud, et sealses suusatamises on dopingutarvitamine olnud ulatuslik ning sellest on olnud teadlikud mitu tippsportlast, -treenerit ning spordijuhti. Ometi ajab osa tegelastest siiani tagasi, et midagi üldse toimunud oleks, veel suurem osa väidab, et nemad olid puu otsas, kui pauk käis.

Eestis aga oli Suusaliidul ometi võimalus Andrus Veerpalu dopinguproovi kohta valetamisest õppust võtta ning teha põhimõtteline otsus, et edaspidi aetakse asju ausamalt ja puhtamalt. Kus sa sellega!

Viimastel kuudel on Suusaliidus tegeletud üsna alatul kombel Rahvusvahelises suusaliidus FIS-is kõige mõjukamale kohale jõudnud Tiit Peki lahtikangutamise ja asendamisega endise suusataja Jaak Maega.

Kõigepealt jäi Pekk ilma Otepää MK-etapi peakohtuniku positsioonist. Nüüd aga tuleb välja, et Veerpalu juhtumiga seoses paljudele inimestele valetanud Suusaliidu tantsupoisilik peasekretär Jüri Järv on juuni lõpus algatanud Suusaliidu juhatuses meili teel Peki väljavahetamise Jaak Maega. Kusjuures tänase Eesti Päevalehe kohaselt oli otsuse tegemiseks algselt aega kaks päeva!

Päevalehe artiklis esile toodud faktid näitavad Suusaliidus toimuvat väga rämedast küljest. Mari Alaver tundub olevat kaaperdanud Suusaliidu samamoodi nagu Res Publica kasvandikud IRL-i — otsapidi on tal peos vähemalt peasekretär Järv, keda on siis mugav oma huvides ära kasutada.

See, et Alaveri huvi on Jaak Maele võimalikult „häid otsi“ korraldada, on tänaseks juba täiesti selgeks saanud. Eesti nimel FIS-is hästi tööd teinud Tiit Peki ohverdamine ning vastik seljatagune intrigeerimine aga kahjustab Eesti suusatamise praeguseks niigi räsitud mainet.