"Kole pilt avanes meile hommikul kümne hektari suuruselt karjamaalt, kus kadakate vahelt leidsime ühe surnud või söödud looma teise järel. Üllatav oli see, et kõik huntide rünnakuobjektiks olnud lambad olid valged, tumedaid gotlandi lambaid pole ühtegi puututud," ütles Eigo ajalehele Saarte Hääl.

Keskkonnaameti metsaosakonna jahinduse peaspetsialist Jaan Ärmus käis kohapeal olukorraga tutvumas ja ütles Meie Maale, et tema väga kindel pole, et just hundid selle teoga hakkama said. "Meie metsades on veel teisigi loomi," jäi Ärmus küsimusele vastuse võlgu. Keskkonnateenistuse Hiiu-Lääne-Saare regiooni metsanduse juhtivspetsialist Roland Rüütli, kes juhtunu kohta akti koostab, arvas, et tõenäolisem on, et selle teo saatsid korda hundid, mitte metsistunud koerad. Enamik hukka saanud lammastest olid üle kahe aasta vanad uted.

Kuuse talus on üle 300 lamba ja 12 aasta jooksul, mis nad lambaid pidanud, on see esimene huntide laastamistöö. Kaks hukkunud lammast olid taani tekseli tõulammaste järglased. Nende eest maksis talu mõned aastad tagasi 10 000 krooni lambast.

Hundid on Euroopa Liidus looduskaitse all ja neid küttida ei tohi. Jaan Ärmus ütles talupere liikmetele, et kui näete, siis pildistada võite, et oleks tõendusmaterjal, ei midagi enamat. Kuigi Kaido Eigo sai kohalikelt jahimeestelt teada, et Mustjala kandis pesitseb vaid kaks hunti, ei usu ta, et tegu oleks mingite muude loomadega. "See on hundikarja töö," on Kaido veendunud. Algselt võis arvata, et hundid õpetasid kutsikaid murdma, sellest viga saanud väiksemad lambad, kuid jahinduse peaspetsialisti sõnul teevad hundid praktilist koolitust oma järglastele hilissügisel.

Selle juhtumi ekspert Roland Rüütli ütles, et suure tõenäosusega riik kompenseerib talule hukkunud loomad. Selles ulatuses, mis lõppotsuse tegev komisjon määrab.

Kuuse talus on praegu kaks lambakarja ajavat koera, neist üks on juba koolitatud ja teist koolitatakse, kuid lähiajal tahavad nad muretseda ka lambakarja valvekoeri. Need jäävad koos lammastega ööseks karjamaale. "Need on suuremad ja ka valget värvi, hunte nad karja kallale ei luba," on talu perenaine asja uurinud.