“Ehitada maailma, kus me rahuldame oma vajadused, ilma et tulevased põlvkonnad tervest ühiskonnast ilma jääksid, ei ole enam unistus,” ütles instituudi esimees Christopher Flavin.

Eriti julgustav on taastuva energia, näiteks päikese- ja tuuleenergia, laienev kasutamine, eriti Saksamaal, Jaapanis ja Hispaanias. Neis riikides on taastuva energia kasutamine viimase viie aasta jooksul kasvanud üle 30 protsendi aastas. Seda on saavutatud taastuva energia kasutamist soosiva poliitikaga. “Me oleme astumas uude ajastusse,” tõdes Flavin.

Kogu maailmas langes osoonikihti lõhkuvate CFC-gaaside tootmine 1990. aastatel 81 protsenti, ütleb raport.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni lastehalvatusevastane kampaania on aidanud vähendada sellesse tõppe haigestumiste arvu 1988. aasta 350.000 juhtumilt 2001. aastaks 480 juhtumile, kõlab interdistsiplinaarse töörühma koostatud aruanne.

Washingtonis baseeruv Worldwatch kiitis ka kohalikke edusamme, nagu 86 protsendi autode ümbertöötlemine Hollandis, alumiiniumpurkide täielik keelamine ja taaskasutatavate pudelitega asendamine Taanis ning taastuva energia algatus 2001. aastal Brasiilias.

Instituut märkis ka California trotsi USA valitsuse poliitika vastu. See osariik kehtestas esimesena maailmas autode heitgaaside kasvuhoonegaasisisaldusele kohustuslikud piirangud.

Edusammud annavad lootust ka teiste tõsiste probleemide lahendamiseks, nagu malaaria, mis iga päev nõuab 7.000 inimese elu, ning õhu, toiduainete ja vee saastumine, mille tõttu sureb 5.500 last päevas.

“Edu ei saavutatud ilma suurte pingutusteta ja see ei suurene ilma pingutusteta,” toonitas uurija Gary Gardner.

Üks aruande peatükk on pühendatud linnuliikide kiirenevale väljasuremisele, mis elupaikade vähenemise ja muude inimtegevuse tagajärgede tõttu on 50 korda looduslikust kiirem. Bioloogilist mitmekesisust on vaja kaitsta, toonitab aruanne.

Raportis korratakse mulluse ÜRO Maa Tippkohtumise peateemat — soovitust, et ettevõtted, kodanikeühendused ja kohalikud võimud teeksid koostööd majanduse arendamisel, püüdes vältida negatiivseid kõrvalmõjusid inimestele ja keskkonnale.

Ka usuinstitutsioonid tunnevad senisest rohkem huvi säästva arengu saavutamise vastu, ütleb Worldwatch.

“Kõikjal maailmas avaldavad suured usundid deklaratsioone, propageerivad uut riiklikku poliitikat ja kavandavad haridustegevust säästva maailma toetuseks, mõnikord koostöös ilmalike keskkonnakaitseühendustega,” ütles Gardner.