Aeg muudab inimesi ja me keegi ei kujutaks ette äraostmatuna võimule tulnud Juhan Partsi, kes ei oleks tahtnud 2000ndate aastate alguses iga sammu selgitada. Avatusest ja läbinähtavusest rääkimine kujunes nn äraostmatute loosungiks, mis lõppes varem kui nende esimene võimuperiood.

Täna Juhan Parts puhkab ja puhkama läheb ka Eesti Energia juht Sandor Liive. Konkurentsiamet menetleb Eesti Energia hinnatõususoovi ning kõik. Rohkem ei selgita meile keegi, miks hind tõuseb ja millised on Eesti Energia põhjendused või plaanid.

Hinnatõususoov on sama segane, kui nende missioon Jordaanias või USAs. Investeeritud on palju raha, kuid kas selleks, et teha endale kuldsed käerauad, arendada Eesti energiajulgeolekut või lihtsalt mängida suurte panustega, me ei tea. Tõsi, me teame asjaosaliste paraadlauseid, aga see ei kattu alati tõega.

Delfi on juba kirjutanud Eesti Energia rumalast PR-poliitikast, mil viimane hinnatõusuteade saadeti reede õhtul, sõnum oli ära peidetud ja loodeti, et laulu- ja tantsupeo melu tapab nende teate. Ei tapnud. Vastupidi läks ja rumala PR-trikiga saadi endale vaid vaenlasi juurde.

Delfi ootab selgitusi, et miks elektrihind tõuseb muust Euroopast kiiremini ja miks ei soovi seda meile keegi selgitada. Sõltumata, kas ja kuidas konkurentsiamet seda menetleb, on Eesti Energial ju omad argumendid olemas. Tahame neid kuulata. Kui minister ja juhataja puhkavad, siis on ju olemas ka poliitiline nõukogu, kes samuti peaks suutma ettevõtte otsuseid selgitada.

Aga meie kõrvus kumab vaikimine.

Kahjuks on see kõnekam kui paljud sõnad ja pressiteated.