"Erakond on ju ammugi oma toetust Toomas Hendrik Ilvesele väljendanud. Teiseks on see, et fraktsioonis ollakse sellel teemal väga ühte meelt. Mina küll arvan täna seda, et meil ei ole põhjust muretseda, et Reformierakonna poolelt võiksid minna mõned hääled rändama," ütles Tamkivi Delfile.

Eile väljendas sotsiaaldemokraat Peeter Kreitzberg muret presidendi poliitiliseks pakikaubaks muutumise üle. "Ma olen täitsa kindel, et kui Ilves valitakse presidendiks, siis järgmistel riigikogu valimistel enne järgmisi presidendivalimisi võidakse väga kergesti kalkuleerida nii - kuulge sotsid, te saite endale presidendi, peaministrit te kindlasti ei saa. Ma võin omast kogemusest öelda, et presidendi koht võetakse sinna paketti sisse," ütles eile Kreitzberg.

Tamkivi sõnul midagi sellist toimumas ei ole. "Ei sellist asja küll ei ole. Ja seda, et Toomas Hendrik Ilves oleks ainult sotside kandidaat, seda juba ammu ei ole. Ma saan aru, et osad poliitikud ründavad seda parlamendis presidendi valimist, aga kui me loeme meie põhiseadust ja põhiseaduse mõtet, siis see on täiesti normaalne ja loogiline samm. Kui me vaatame kodanike ja valijate tahet, siis mina olen päris veendunud selles, et parlament selgelt parem selle tahte väljendaja, kui valijameeste kogu," lausus Tamkivi.

Seda, et ühel presidendikandidaadil on juba algusest peale nii suur toetus, (kolm parlamendi erakonda - toim.) ei saa Tamkivi hinnangul kuidagi demokraatiale kahjulikuks lugeda. "Kui me vaatame seda häälte arvu 2/3, siis ma leian, et see künnis on suhteliselt kõrge. Ja kui on tekkinud selline olukord, siis järelikult on tegemist hea kandidaadiga. See ei ole sugugi nii nagu näiteks Lätis on, kus valitakse ära 51 häälega. Kui on selge, et on väga tugev kandidaat ja on selge, et ta selle künnise ületab, siis mina leian, et ta ongi õige kandidaat," lõpetas Tamkivi.