„Esimest korda pidi meil aastakonverents toimuma juba mai lõpus, ent siis me ei saanud kvoorumit kokku – kohal peab olema neljandik piirkonna 396 liikmest,” rääkis Laanet eile Eesti Päevalehele. „Teistkordsel katsel peab olema kümnendik ehk ligi nelikümmend ning sedakorda konverentsi pidamine õnnestus, kuna kohal oli 57 liiget.” Laaneti jätkamist Saaremaa piirkonna juhina toetasid kõik kohaletulnud liikmed.

Mäletatavasti läks läinud aasta lõpus Saaremaal Laaneti selja taha koondunud keskerakondlaste ning just tol hetkel idaraha skandaali keskmes seisnud Edgar Savisaare Tallinnast kohale sõitnud toetajate vahel üsna teravaks – keskkontorist kohalesõitnud tahtsid Laanetit maha võtta, kuid see ebaõnnestus.

Ekstsessidest ei pääsetud ka sedapuhku – pealinnast olid kohale sõitnud Keskerakonna parlamendisaadikust peasekretär Priit Toobal ja paar partei noortekogu liiget ning viimased hakkasid koosolekul Edgar Savisaare tagasivalimiseks allkirju koguma.

„Eks Edgaril on suur mure ja kartus, et teda ei valita järgmiseks ametiajaks, mistõttu peab ta ilmselt kasutama edgarjugendi inimeste ebaviisakaid meetmeid ja ilma piirkonna liikmeid informeerimata niiviisi allkirju koguma,” kirjeldas Laanet vahejuhtumit, kus ta selleks hetkeks kaks allkirja saanud paberi noorparteilaste käest ära võttis.

Laanet tahab viia Saaremaa erakonna augustis toimuvale kongressile ühtse piirkonnana. “Eesmärgiks kongressil on see, et oleks rohkem kandidaate juhi valimisel, kes oleks võimeline erakonnale uusi positsioone välja võitlema,” ütles ta Saarte Häälele

Võimalik pereheitmine

Kalle Laaneti sõnul on tema esimene eelistus erakonna juhi kohale Jüri Ratas. “Ma väga loodan, et kandideerijaid on rohkem kui üks. Ja kui Jüri Ratas on nõus kandideerima erakonna esimeheks, siis me väga tõsiselt arutame seda, kas tema võiks olla meie kandidaat,” ütles ta.

Laaneti poolehoidu kommenteerides ütles Jüri Ratas Saarte Häälele, et hetkel ei ole aeg kandideerimisotsuse tegemiseks veel küps. “Võimalikke kandidaate on meil erakonnas mitmeid,” märkis Ratas.

Saarlased pole siiski ainsad, kes nurisevad erakonna hetkeseisu üle ja soovivad muudatusi. Laaneti sõnul on inimesed erinevad, on selliseid, kes ütlevad oma seisukoha selgemalt välja, ja on selliseid, kes ütlevad pehmemalt, ümber nurga.

“Minu tunnetuse järgi paljud piirkonnad eeldavad ja loodavad muudatusi. Muudatusi erakonna juhtimises. Kas need saavad toimuma, seda näitab kongress,” rääkis Laanet ja lisas, et kui muudatusi ei tule, siis arvab ka tema, et pereheitmine saab erakonnas olema päris korralik.