“Oleme üksteisest ikka veel kaugel. Teha on veel palju tööd. Vaja on mõlema poole poliitilist julgust ja paindlikkust,” ütles Komisjoni pressiesindaja Jean-Christophe Filori briifingul Brüsselis.

Filori hoiatas kõiki kümmet kandidaatriiki, kes loodavad 12-13. detsembril toimuva tippkohtumise eel liitumiskõnelused lõpetada, et nad ei venitaks kokkulepetega lootes viimasel hetkel tehtavatele järeleandmistele.

Kandidaatmaad soovivad peamiselt kas suuremaid toetussummasid või kvoote põllumajandustootjatele.

“Hoiatan kiusatusliku lootuse eest, et küsides (Tony) Blairilt, (Jacques) Chiracilt või (Gerhard) Schröderilt saavad kandidaatriigid mõne tonni võrra suuremad kvoodid või teisi sarnaseid asju,” ütles Filori.

“Kui iga kandidaatriik tuleb (Kopenhaagenisse) kahe nõudmisega, on meil juba 20 probleemi laual,” lisas Filori.

Saksamaa kantsler Schröder ütles teisipäeval, et ta ei looda, et EL suudab saavutada enne Kopenhaageni kohtumist lõplikud kokkulepped, viidates kandidaatriikide endi poolt antud kommentaaridele.

Euroopa Komisjon ja EL praegune eesistujamaa Taani loodavad siiski saavutada üksmeele Brüsselis tuleval esmaspäeval ja teisipäeval toimuval välisministrite kohtumisel, et tippkohtumine ei takerduks keerukate läbirääkimiste tõttu.

“Lahendust vajavate probleemide ulatus peab olema võimalikult limiteeritud. Vastasel juhul on tippkohtumisel … tõsiste raskuste oht,” ütles Filori.