Priit Raistik on eestlane, kes on oma koduks valinud Amsterdami. Sel aastal otsustas ta aga minna koos oma kuue eestlasest sõbraga jalgrattareisile Süüria ja Liibanoni piirkonda. 23. märtsil seitse meest rööviti Zahle linna lähedal relvastatud isikute poolt ning nende asukoht on siiani teadmata. Priidu sõbrad Amsterdamis on hirmul, et maailm unustab röövitud eestlased, kirjutab Radio Netherlands Worldwide oma veebilehel.

Amsterdamis tegutsev kunstnik Mirko Krabbé on viimastel aastatel Raistikuga tihedalt koostööd teinud. “Priit on äärmiselt andekas, vaikne mees. Ta õppis rääkima head hollandi keelt väga lühikese aja jooksul. Loomeinimesena võin öelda, et temaga koos tööd teha on tõeline rõõm. Temast on tohutult abi. Ma arvan, et viie aasta jooksul on Priidust saanud tõeline amsterdamlane,” rääkis Krabbé.

Krabbé on sügavalt mures oma sõbra pärast. Pärast kaht kuud ebakindlust otsustas ta Raistiku ja tema kaaslaste jaoks veebilehe luua. “Ma loodan, et Amsterdami linn toetab meid ning võimalikult palju inimesi kirjutab meie üleskutsele alla. Kas või ainult selleks, et tuletada meelde, et Priit on endiselt meiega. Et ei saa lihtsalt röövida üht inimest siit maailmast nii, et neist hiljem midagi ei kuulda. Kuni me ei tea, kus ta on ja et ta tagasi tuleb, on see vahendiks teda elus hoida,” selgitas Amsterdami kunstnik.

See, et eestlaste röövijad pole veel lunarahanõuet ega ultimaatume esitatud, on Krabbé arvates kummaline. “Ma ei saa muud, kui arvata, et selle taga on midagi rohkemat. Näiteks, et Süüria on röövimisega seotud või on mehed praegu nende käes ning oodatakse sobivat poliitilist hetke nende vabastamiseks. Kas siis mingi “vahetuskaubana” või Lääne jaoks tehtava hea tahte žestina,” arutles ta.

Krabbé loodud veebileht, kus saab ka eestlastest jalgratturite vabastamise nimel allkirja anda, asub SIIN.