Tänavu veebruaris võttis riigikogu vastu uuendatud teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduse, kus ühe muudatusena nähakse ette Eesti teadusagentuuri moodustamine. Eesmärk on vähendada killustatust teaduse riigieelarvelises finantseerimises. Eesti teadusagentuur peab tööd alustama järgmise aasta märtsikuus, agentuuri juhi töö algaks tänavu oktoobris, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Eesti teadusagentuuri ülesanneteks on lisaks uurimistoetuste korraldamisele mitmete uute teaduspoliitiliste ülesannete täitmine. Agentuur korraldab ja viib läbi uurimistoetuste taotluste hindamist, määrab personaalsed uurimistoetused ning teeb haridus- ja teadusministrile institutsionaalsete uurimistoetuste määramise ettepanekuid, samuti korraldab rahvusvahelistes teadusprogrammides osalemiseks võetud kohustuste täitmist.

Agentuur jälgib ja analüüsib uurimistoetuste tulemuslikkust ja mõju ning analüüsib uurimistoetuste tulemusena tekkinud teadusliku informatsiooni avalikku kättesaadavust, intellektuaalse omandi tekkimist ja kasutamist ning teadusele omaste eetiliste põhimõtete ja heade tavade järgimist.

Uue ja vastutusrikaste ülesannetega asutuse töö käivitamisel vajalike õiguslike ja organisatsiooniliste ülesannete ettevalmistamisel on vaja leida organisatsioonile võimalikult varakult kõrge profiiliga, teadusüldsuses kõrge autoriteediga ja rahvusvahelise teaduspoliitika kogemustega juht.

Haridus- ja teadusminister nimetas kolmeliikmelise otsingukomisjoni, kuhu kuuluvad Eesti TA president akadeemik Richard Villems, haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Andres Koppel ja ministri nõunik Andres Kaarmann. Komisjon peab jaanipäevaks esitama kandidaatide nimed, kellega ministril oleks võimalik asuda läbirääkimistesse. Väljavalitu asuks sügisest tööle teadusagentuuri käivitamise projektijuhina ning eduka töö puhul saaks suure tõenäosusega valituks agentuuri esimeseks juhiks.