Probleemid ei ole seotud ainult patsientide kohtlemisega hooldusraviosakonnas ning väidetavate väljapressimis- ja vargusjuhtumitega. Tegelikult on kogu Keila haiglat hoone ametlikult kasutamiskõlbmatu ning tuleohutusega on seal nii sandid lood, et kui punane kukk peaks valla pääsema, järgneks Haapsalust tragöödiast veelgi suurem kurbmäng.

Pärast kolmapäevast telesaadet “Pealtnägija” jõudis sotsiaalminister Hanno Pevkur juba avalikult öelda, et selles esitatud info paikapidavuse korral peab haigla juht ametist lahkuma. Keegi peab olukorra eest kindlasti vastutama, alates väärtegijatest endist. Kuid tasub meeles pidada, et Keila haigla ei ole oma kombinaatlikust välimusest hoolimata mingi tsitadell, mis mingil kummalisel sisemisel jõul eksisteerib.

Keila haigla on kogu aeg kuulunud Eesti tervishoiusüsteemi ning olnud osa Põhja-Eesti Ragionaalhaiglast PERH-ist. Kuigi kurikuulsaks muutunud hooldusravi juhtis — “Pealtnägija” poolt avaldatu kohaselt üsna isevalitsejalike meetoditega — doktor Andres Peri, oli tema ametissepanek ning tema loodud olukorrale mittereageerimine tema ülemuste “saavutus”.

Selle eest, et Keila haigla hoonel laguneda lasti, et altkäemaksu võtmises süüdi mõistetud Peri haiglat juhtima lasti ning et patsientide kaebustele haigla olukorra kohta tähelepanu ei pööratud, vastutab Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhtkond: miljonikroonise palgaga juhatuse esimees Tõnis Allik, nõukogu esimees Toomas Vilosius jne. Nende signaal oma vastutuse tajumise kohta on aga see, et nad on seni kõikidest kommentaaridest keeldunud.

Läinud kuude jooksul on Eestis lagedale tuldud mitmete paljastustega tervishoiust, eriti arstide töös lokkavast korruptiivsusest. Peri, Allik ja Vilosius ei tee omalt poolt küll midagi selleks, et arstide kuvandit puhtamaks muuta.