Ligi 570 Tallinna munitsipaalses tavakoolis erinevatel põhjustel õppekohta ei vaja, sealhulgas on era- ja riigikoolidesse, erikoolidesse ja välismaale õppima asujad ning koolipikenduse saajad. Era- ja riigikoolidesse minevatele ning välismaal elavatele lastele tuleb koolikoht ikkagi määrata.

2. mail jõudis elukohajärgse kooli määramine Tallinnas neljandasse etappi – tööd alustas elukohajärgse kooli määramise komisjon. Komisjon määrab koolid neile lastele, kelle vanemad ei ole ühessegi kooli taotlust esitanud või kes ei ole soovitud kooli pääsenud.

Koolikohti on Tallinnas ligi 4200, vajadusel on neid võimalik ka juurde luua. Esimeses kahes etapis sai täidetud 2990 õppekohta ehk ¾ koolikohustuslike laste vanemad on juba koolikoha soovi kinnitanud.

Komisjon lähtub kooli määramisel vastavas määruses toodud kriteeriumidest: esiteks – õpilase elukoha lähedus koolile ja sama pere teiste laste õppimine samas koolis; teiseks – õpilase elukoha lähedus koolile; kolmandaks – sama pere teiste laste õppimine samas koolis.

Komisjoni tööd lihtsustab koolide määramiseks spetsiaalselt loodud eKooli moodul, mis: esiteks – võimaldab kooli ja lapse rahvastikuregistri järgse aadressi põhjal määrata kodu läheduse koolile meetrilise täpsusega; teiseks – annab informatsiooni õdede ja vendade õppimisest samas koolis. Seega on loodud kõik eeldused võimalikult kiireks tegutsemiseks ning komisjon hakkab komplekteeritud nimekirju jooksvalt koolidele esitama. Koolid peavad vanemaid teavitama hiljemalt 10. juunil, kuid võimalusel ka varem.

Esmalt komplekteeritakse need kohad, mis on vabad, vajadusel kaalutakse täiendavate klassikomplektide avamist (nt Pirital ja Nõmmel). Neil lapsevanematel, kes on juba taotluse esitanud, ei ole vaja seda teistkordselt teha, taotlust ei ole vaja esitada ka neil, kes seda veel teinud ei ole.