Eriti kritiseerib Oksanen Põlissoomlaste vaateid kunstipoliitikas, mida peab sõnavabadust piiravaiks ja samu teemasid peegeldavaiks kui natsionaalsotsialistidel, teatab Helsingin Sanomat.

Oksaneni sõnul ei tulnud Põlissoomlaste valimisvõit üllatusena, sest partei on tema sõnul teinud oskuslikku kampaaniat.

Väljendusvabaduse pärast mures oleva loomeinimesena avaldab Oksanen ometi imestust, kuidas „võis pool miljonit soomlast valida partei, mis on saanud inspiratsiooni Hitlerilt“.

Intervjuu Oksaneniga on osa suuremast artiklist, milles Itaalia ajaleht käsitleb paremäärmuslike voolude tõusu Euroopas.

Oksaneni intervjueeritakse maailmas kuulsust kogunud kirjanikuna, kes on käsitlenud oma teostes võõraviha ja Soomes pead tõstvat rassismi. Näiteks tuuakse teos „Stalini lehmad“.

Oksaneni sõnul on rassistlikel vaadetel lastud Soomes pinna all hõõguda ja neil on olnud kõlapinda eeskätt Helsingi ümbrusest kaugemal.

Põlissoomlaste poliitilises programmis näeb Oksanen palju sarnast eeskätt Ida-Euroopa ksenofoobsete parteidega.

Oksanen, kelle ema on eestlane, kritiseerib ka kitsast arusaama soomlusest.

„Mina ise olen sündinud Soomes, minu emakeel on soome keel ja mul on Soome pass. Lõpetasin kõik koolid Soomes. Minu vanaisa ja tema vennad võitlesid sõjas nagu teisedki soomlased. Sellest aga ei piisa, et ma võiksin olla „päris soomlane“. Et selleks saada, peaks olema puhtavereline soomlane,“ ütles Oksanen.

Soome ajalehele Ilta-Sanomat ütles Oksanen, et Itaalia ajakirjanik on osa tema jutust valesti mõistnud, sest intervjuu tehti inglise keeles. Siiski kinnitas ta oma seisukohta, mille kohaselt meenutab Põlissoomlaste kunstiprogramm diktatuurivõimu oma ja teoks saades vähendaks see muuhulgas moodsa teatri väljendusvabadust.