Paljuräägitud nõiaring kogemuse ja töölesaamise pöördvõrdelisusest ei ole just julgustav ning võib tekitada meeleheidet paljudes. Olles ise pärast kõrgkooli lõpetamist olnud töötu, osalenud edutult nii erialastel kui ka vähem teadmisi nõudvate ametite konkurssidel, võin soovitada mõningaid nippe, mis aitavad sind hoida end aktiivsena.

Tegevused, millele tähelepanu pöörata kooliajal

Osale mõne erialase ühingu töös. Mõnes MTÜ-s töötades leiad sarnase taustaga tuttavaid, kellest hiljem võib abi olla. Lisaks õpid, kuidas sinu eriala saab rakendada peale õpinguid.

Mine praktikale kohta, kus on paindlik töötajapoliitika. Töötada ministeeriumis, kus saad kanda kenasid kostüüme, võib olla küll uhke, ent kui on teada, et sinna ei võeta lähima aasta jooksul tööle ühtegi uut inimest, ei ole mõtet oma aega raisata. Tee end asendamatuks mõnes paindlikus eraettevõttes.

Ole kursis oma eriala arengutrendidega. Loe ajakirjandust, vaata uudiseid ja kuula vestlussaateid. Käi erialastel konverentsidel, mis pole otseselt seotud kooliga. Nii leiad seoseid oma erialaga kõikjalt ja õpid nägema laiemat maailmapilti.

Laienda oma mõtlemist. Õpid keskkonnakaitset ja räägid sugulastele, et sinust saab keskkonnakaitseametnik? On kümneid ameteid, mis seostuvad sinu erialaga – võid olla ka bioloogiaõpikute toimetaja, loodussaadete juht, matkaringi juhendaja, laborant, ökopoe omanik. Kõik sõltub su enda isiksuseomadustest ja soovidest.

Tee klienditeenindaja tööd. Kõlab arusaamatult, aga töötamine klienditeenindajana kas peale kooli lõpetamist või kooli ajal kasvatab sinus kohusetundlikkust, empaatiavõimet ja mis siin salata, tekitab motivatsiooni edasi püüda oma erialase töö leidmiseni.

Tegevused, millele keskenduda peale kooli lõpetamist

Koosta lähiaja tegevusplaan. Kas tahaksid tõesti hüpata kohe oma karjääriredeli esimesele pulgale? Võib-olla on just nüüd õige aeg teha ära ammu unistatud hääletamisretk Portugali? Kas tahaksid töötada või edasi õppida? Kas jääda edasi kooli lektoriks tundub su unistuste ametina? Peale kooli lõpetamist on kõik teed valla, ära kiirusta.

Anna teada tuttavatele oma olukorrast. Ei saa lootma jääda vaid ajalehekuulutustele ja tööportaalidele. Neid loevad kõik. Sinu tuttavate hulgas on ainult üks tubli, kohusetundlik ja hakkaja inglise keele filoloog.

Õpi kirjutama CV-d. CV annab sinust esimese pildi tulevasele tööandjale. Ära kasuta portaalide standardseid vorme, vaid kujunda omaenese elulookirjeldus, mis eristub teistest selguse ja loetavuse poolest. Erinevate konkursside puhul võid CV-sid varieerida.  

Lihvi oma esinemisoskusi. Hääl, naeratus ja suhtlemisoskus lisavad selle, mis kirjalikust CV-st välja jäi. Loe raamatuid kõnepidamisest ja suhtlemisest.

Säilita lootus. Tegele oma hobidega, hoia välimus korras, ära unusta entusiasmi. Käi tasuta konverentsidel ja koolitustel. Tööhõiveamet ja kohalikud kutsekoolid pakuvad kümneid tasuta koolitusi, kus sul ei pruugi enam olla aega ega võimalust käia, kui oled täiskohaga tööl. See kõik rikastab sinu isiksust ka töötuna.

Kokkuvõtteks võin soovitada kõikide meelte avali hoidmist. Töö leiab sind kõige ootamatumal hetkel, kuid sa võid läbi käia ka kõige lootusetumad momendid. Arvesta võimalusega, et õpid tundma teed tööhõiveametisse. Motivatsioonikirja kirjutamine saab sulle selgeks. Tõenäoliselt saad tundma meeleheidet, kuid kõige olulisem, et erinevad kogemused rikastavad sind ja vormivad sinust just sellise inimese, kes oskab end muuta kasulikuks töötajaks ja mis veel olulisem, enesega rahuolevaks ja õnnelikuks isiksuseks.