Tegu on viimase kahe nädala jooksul juba teise relvastatud riigipöördega Vaikse ookeani saartel. Fidþi saarel hoiavad riigipöörajad vangis valitsusliikmeid eesotsas peaministriga ja on sundinud presidendi tagasi astuma.

Austraalia ja Uus-Meremaa välisministeeriumide teatel vangistas Malaita Eaglesi nimeline mässulisterühmitus peaministri esmaspäeva varahommikul tema kodus. Uus-Meremaa teatel hoitakse peaministrit vangis relva ähvardusel.

"Meile teatati, et kuus meest peavad peaministrit relva ähvardusel kinni," ütles Brad Tatterfield, Uus-Meremaa välisministeeriumi esindaja.

Austraalia välisministri Alexander Downeri sõnul aga saab valitsusjuht mässulistest valvurite saatel Honiaras vabalt ringi liikuda.

"Peaminister saab vabalt ringi liikuda... kuigi Malaita Eagles'i inimesed saadavad teda, ei ole ta sunnitud ühes kohas paigal püsima ja ei ole pantvangis," väitis Downer Canberras ajakirjanikele.

Saalomoni Saarte Ringhäälingu raadio (SIBC) teatel on peaminister ohutult oma kodus ja mässuliste "kaitse" all.

"Tema tavalise ihukaitse desarmeerimine pole tema elu kuidagi ohtu seadnud," väitis SIBC.

Saalomoni saarestikus kestab juba 18 kuud võitlus rivaalitsevate etniliste rühmituste - suurima saare Guadalcanali Isatabu Revolutsioonirinde ja Malaita saare Malaita Eagles'i vahel. Kokkupõrgetes on hukkunud umbes 60 inimest.

Etnilised pinged pärinevad Teise maailmasõja ajast, mil saarestiku see oli USA ja Jaapani vägede ägedate lahingute tallermaaks. Sestsaadik on Guadalcanali elanikud kandnud vimma malaitlaste peale, kes on massiliselt nende kodusaarele kolinud ja pealinnas Honiaras enamuse paremaid töökohti hõivanud.

Austraalia teatel on mässulised hõivanud Honiara peamised ametiasutused, kaasa arvatud politseijaoskonnad ja riikliku telekeskuse, lõigates saareriigi 455.000 elanikku muust maailmast ära. Kõik ettevõtted, pangad ja lennuväli on pealinnas suletud.

Malaita Eaglesi liidri Andrew Nori sõnul vabastatakse peaminister paari päeva jooksul, kui ta on alla kirjutanud kirjale, milles nõutakse tema tagasiastumist. Peaminister nõustus pidama valitsuskoosoleku oma tagasiastumise tingimuste arutamiseks, lisas Nori.