Tule taevas appi! - kas 17 000 pensionäri on nii väike arv, et pole tähelepanu väärt. Ah, et võib-olla nad ei tahagi seda raha, see nii pisike summa ja ehk nad hoopis soovisid selle riigile annetada, selgus peaministri arvamusest.

Tulumaks arvati pensionist maha seetõttu, et inimene ei olnud esitanud avaldust selle kohta, et tulumaksu mitte maha võtta. Igakuiselt deklareerib pensioniamet maksuametile andmed  pensioni saamise ja tulumaksu arvestamise kohta. Maksuametile on deklareeritud kõik inimese tulud ja kinnipidamised. Neis andmetes on näha ka tulemus.  On see siis väga suur töö,saata üks kord aastas ainult pensionist elatuvale inimesele teatis, kui tal on õigus tulumaksu tagastusele?

On tõsiasi, et riigiisad oma tavakodanikku kui füüsilist isikut ei usalda, eelkõige maksukohuslasena. Igati kindlam on, kui seda saab sisse nõuda juba ette või siis on delegeeritud maksude kinnipidamise kohustus juriidilisele isikule - tööandjale. Pensionärilt võetakse tulumaks igaks juhuks, kui pension ületab 36000 krooni, kuigi maksuvabastus kogu aasta kohta on tegelikult 60000 krooni. (Vabandus: toon rahalised arvud EEK-ides, kuna need puudutavad aastat 2010, kui kehtis veel eesti kroon).  Samuti FIE-del on kohustus tasuda makse avansiliselt kord kvartalis, ootamata ära aasta majandustulemused, kuigi tema sotsiaalsed garantiid on peaaegu olematud.  Töötavalt inimeselt peab maksud töötasult kinni tööandja ja kannab need üle Maksuametile.  Kui tööandja oma kohustusi ei täida, seab ta ohtu töötaja sotsiaalkindlustuse - haigusrahad, pensioniaastate arvestamise jm. Tulumaksu seadus näeb ette maksuvaba osa ka töötasust - (2010 aastal 24000 aastas). Ilmselt seaduse loojad arvasid, et kui pensionär läheb tööle, äkki ta saab maksudest kõrvale hiilida. Ega ikka ei saa. Tööandja peab pensionäri töölevõtmisel kontrollima, kas tal on  pensionilt maksu kinnipidamist, või mitte.  Sellest oleneb, kuidas peetakse töötasult tulumaksu, kas arvestatakse maksuvaba miinimumi, või ei. See, et pensionärid 70+ on seaduse olemasolu kõrvust mööda lasknud, on põhjendatud sellega, et need inimesed olid seaduse kehtima hakkamisel juba pensionärid. Need, kes samal ajal töötasid, said asjast teada, aga need, kes olid kodused - nendeni teave ei pruukinud  jõudagi. Ilmselt sellist korraldust, et pensionäri seadusemuudatusest kirjalikult teavitada , ei olnud ja elu läks edasi. Ega pensionärid nii väga ei teagi, kui suur ta pension täpselt on - küll läksid sealt maha postikande kulud, ja teab mis veel. Ei ütle ka seda keegi, kui pension isegi veidi tõuseb. Inimesed, kes on nooremad kui 70, jäid pensionile siis, kui seadus juba kehtis. Neile pensioni määramisel selgitati ka nimetatud tulumaksu seadust ja selgitati, milleks on avaldust vaja ja mis sellest oleneb. Tegelikkust arvestades, peaks iga inimene kontrollima seaduste täitmist riigi poolt ka enda suhtes - s.t. usalda, aga kontrolli. Igal aastal peaks üle kontrollima Maksuametile laekunud andmed ja täitma oma tulude deklaratsiooni. Maksuametil üldiselt peaks olema kõik andmed nii tulude kui ka kulude kohta olemas,  mis puudutavad maksustamist. Samas neil ei ole kohustust  teavitada kedagi, kui on maksu tagasi saada v.a. juhul kui oled tuludeklaratsiooni esitanud. Vastupidisel juhul, kui on vaja juurde maksta - teavitatakse kindlasti ja arvestatakse tähtaja ületamisel kohe ka viiviseid. Kui kaua viivitad, saad kohtutäiturigi kaela koos lisakuludega. 

Meie riigijuhtide püüe kõik läbi e-riigi korraldada, polegi halb mõte. See on kiire, saastab vähem loodust ja palju muudki plusse, ainult selleks peavad olema ka võimalused ja kool. On vanu inimesi, kes ei ole suutelised isegi telefoni kasutamisega hakkama saama ja vajavad oma igapäevases elus teiste abi ja hoolt. Kahjuks puuduvad meil selliste eakate jaoks hoolde- ja vanadekodud, mis oleks vanurile taskukohased ning samas ka vanaduspäevade veetmiseks kõlbulikud. Tule taevas appi! - kas nende inimeste arvel võime ülbelt öelda - oma asi, kui seadusi ei tunne. Kirjutagu avaldus, eks siis saavad oma raha tagasi, kuni kolm aastat tagasi, mitte rohkem.

Minnes loodusesse jalgsi matkama, käib kõige ees rada tundev inimene ja matkajate rea lõpus samuti kõige tugevam, tähelepanelikum ja reegleid tundev inimene. Matkajate kogemus, tarkus ja tugevus on sõltuv kõige nõrgemast lülist - on see siis laps või füüsiliselt nõrgem inimene. Kui matkarajal hukutame või kaotame selle nõrgema, on ettevõetud rännak nurjunud. Sellega tahan öelda, et püüdes pikkade sammudega edasi minna, tuleb kaasa aidata ka need, kellede võimed ei ole valmis nii pikkadeks sammudeks. Arvan, et vanaemad- vanaisad ja teised eakad inimesed on oma noore aja elujõu andnud selleks, et neist järgnev noorem põlvkond saaks olla ja tegutseda ning nad on igaüks omal moel ära teeninud austuse ja lugupidamise. Ka need inimesed, kes te olete saanud läbi nn. valimiste kõrgetele positsioonidele, ei tohiks lubada endale ülespuhutud väljendeid. See kui kõrgel kohal ametnik ei taha kuulda, mida küsitakse ja puistab teemast mööda arve, sõnu, sõnu, arve, kahjuks kaotab oma isiksusest palju. Ei saa suhtuda ellu, et ma näen ainult seda, mida tahan näha ja räägin kuldsest pealispinnast, kui aluspõhi on auke täis. Targad inimesed seal eesotsas - ärge tulge mulle ütlema, et ei tea kus on tagatoad ja kuidas teerullid töötavad. Olen 70+, ainult selle pisukese eelisega, et oskan pisut arvutit kasutada.  Ma ei taha öelda, et ma oma riigi valitsusest lugu ei pea, kuid palun õppige olema lugupidavad ka oma rahva üle.