Alates 10. märtsist on praeguse Liibüa režiimi kogu vara Rootsis külmutatud, vastavalt ÜRO resolutsioonil põhinevale Euroopa Liidu otsusele, mis puudutab tervet rida Gaddafiga seotud isikuid ja organisatsioone, kirjutab ajaleht Dagens Nyheter.

Rootsi finantsinspektsiooni teatel on praeguseks külmutatud enam kui 10 miljardi Rootsi krooni (1,1 miljardi euro) eest varasid. Millised varad külmutatud on ja millises rahas investeeritud on, pole teada.

Rootsi välisminister Carl Bildt ütles teisipäevases Dagens Nyheteris, et on üllatunud Rootsis leiduvate Liibüa varade hulgast.

Esmaspäeval laiendas Euroopa Liit oma Liibüa-vastaseid majandussanktsioone veel 11 isikule ja üheksale organisatsioonile, mis on Liibüa režiimiga seotud.

Üks organisatsioonidest on Liibüa investeerimisametkond (LIA) – riiklik fond, mis haldab Liibüa suuri naftatulusid. LIA haldab hinnanguliselt 70 miljardi dollari väärtuses varasid. Nende hulgas on Itaalia jalgpalliklubi Torino Juventuse ning Financial Timesi omaniku, Briti meediakontserni Pearsoni aktsiad.

Mis puutub varadesse Rootsis, siis on teada, et Liibüa on osa võtnud mošee finantseerimisest Malmös ning Uppsala ülikooli teadlased on saanud Liibüa stipendiumi.

Isegi prestiižne Londoni ülikooli majanduskool on saanud Liibüalt stipendiume. Kui see eelmisel nädalal avalikuks tuli, astus ülikooli rektor ametist tagasi.