NATO ametnikud jätkavad teisipäeval Brüsselis kõnelusi, sest esmaspäeval kokkuleppele ei jõutud, vahendab BNS.

"On olemas ÜRO otsused ja nendel otsustel on selgelt määratletud raamistik. NATO operatsioonile, mis sellest raamistikust väljub, ei saa heakskiitu anda," ütles välisminister Ahmet Davutoğlu esmaspäeva õhtul telekanalile CNN Türk.

Türgi on öelnud, et laupäeval Pariisis toimunud rahvusvaheline tippkohtumine viis sõjalise sekkumiseni, mis väljus ÜRO etteantud raamidest.

Ankara tippkohtumisel ei osalenud. Prantsusmaa korraldas laupäeval esimesed õhurünnakud Muammar Gaddafi vägedele, andes avalöögi välisriikide sekkumisele Liibüas.

"Loomulikult seame Pariisi kohtumise küsimärgi alla," ütles Davutoğlu.

Lisaks Türgi vastuseisule on teiseks suureks komistuskiviks Prantsusmaa vastumeelsus juhtrolli NATO-le loovutamise suhtes, sest Pariisi sõnul viiks see araabia riikide võõrandumiseni ja kahandaks operatsiooni poliitilist toetust.

Pärast mitmenädalasi arutelusid kiitsid NATO suursaadikud pühapäeval heaks plaani, millega allianss aitab rakendada Liibüale kehtestatud ÜRO relvaembargot ning NATO soovis esmaspäeval selle lõplikult viimistleda ja täpsustada alliansi rolli lennukeelutsoonis.

NATO osalus vajab kõigi 28 liikmesriigi toetust ning esmaspäeval ütles Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan, et Ankara nõuab selleks mitme tingimuse täitmist.

Enne ülestõusu oli Türgil Liibüaga valdavalt ehitussektoris umbes 11 miljardi euro väärtuses ärisidemeid.