USA sõjalisi operatsioone Lähis-Idas ja Kesk-Aasias juhtiv keskväejuhatus (Centcom) sõlmis lepingu Californias asuva firmaga „interneti isikujuhtimisteenuse” väljatöötamiseks, et võimaldada ühel USA sõjaväelasel kontrollida kuni kümmet identiteeti üle maailma, kirjutab The Guardian.

Eksperdid võrdlevad seda projekti Hiina püüetega kontrollida ja piirata sõnavabadust internetis. Kriitikud kurdavad, et USA armee võib hakata tekitama internetivestlustes võltsüksmeelt, suruda maha ebasobivaid arvamusi ning lämmatada kommentaare või teateid, mis ei vasta USA armee eesmärkidele.

Avastus, et USA sõjavägi arendab fiktiivseid internetiidentiteete, mida sotsiaalmeedia kasutajad nimetavad sock puppetiteks, võib julgustada ka teisi valitsusi, eraettevõtteid ja valitsusväliseid organisatsioone sama tegema.

Centcomi lepingutingimus näeb ette, et igal fiktiivsel internetiidentiteedil peab olema veenev taust, elulugu ja toetavad üksikasjad ning kuni 50 USA-s asuvat töötajat peavad olema võimelised opereerima võltsidentiteetidega oma töökohalt, kartmata, et vastane nad avastab.

Centcomi pressiesindaja Bill Speaksi sõnul hakatakse sekkuma vestlustesse, mis toimuvad araabia, farsi, urdu ja puštu keeles.