Metsapõlengutest tekkinud suits tungib majadesse, metroosse, jalakäijate tunnelitesse ja isegi konditsioneeridega varustatud büroohoonetesse. Autod liiguvad tänavatel aeglaselt ja sisselülitatud udulaternatega. Nähtavus on vaid paarsada meetrit.

Hüdrometeoroloogiabüroo peadirektor Aleksei Ljahhov selgitas, et atmosfääris on kujunenud nn tagasihoidev kiht, mis soodustab kahjulike ainete kontsentreerumist maapinna lähedusse. Tuul on suitsu laialiajamiseks liiga nõrk ning sudu muutub aina paksemaks.

Ljahhovi prognooside kohaselt püsib suits pealinnas veel vähemalt kolm-neli päeva.

Moskvas jätkuv põud on rängim, mis ilmavaatluste saja-aastase ajaloo jooksul linnas täheldatud.

Vingugaasi sisaldus õhus ületas neljapäeval kahe-kolmekordselt lubatud piirnorme, paiguti isegi neljakordselt.

Riikliku keskkonnakaitseasutuse Mosekomonitoring asedirektor Jevgenija Semutnikova hoiatas moskvalasi, et nad ei viibiks väljas kauem kui hädatarvilik, eriti need, kel põevad hingamisteede haigusi või kel esineb mingeid südamevaevusi.

Samas väitis ta, et tervele inimesele ei tohiks lühiajaline (kuni tund aega) õues viibimine kuidagi mõjuda. “Moskva õhus sisalduvad mürkained väljutatakse organismist ning nad ei avalda tervisele pöördumatut mõju,” selgitas Semutnikova.

Eriolukordade ministeerium kutsus moskvalasi rahu säilitama ja mitte paanikat tekitama.

Moskva tsiviilkaitsestaabi ülem Aleksandr Jelissejev möönis, et “Moskva on tõesti hirmus suitsune, kuid midagi ekstreemset linnas ei toimu”.

Ta soovitas inimestel aknad tihedalt kinni hoida ja niisket koristust teha. Kopsuhaigetel soovitas ta kasutada sidrunimahla lahuses niisutatud näomaski.