Kaitsevägi on koos tervisekaitseinspektsiooniga töötanud välja esimesed neli katselist, 24 tunniks mõeldud toiduratsiooni, mida Eesti, Läti ja Leedu sõdurid kaheksa päeva jooksul metsas testivad.

Selliseid 80-krooniseid toidupakke on kokku 9000, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Kõige tähtsam on see, et toiduratsioon vastaks kalorite ja ainete hulgalt inimise ööpäevasele vajadusele, mis on umbes 4000 kilokalorit,” ütles paki väljatöötamist juhtiv kaitseväe peastaabi logistikaosakonna toitlustusspetsialist Roland Niine.

Niine sõnul oleks Eesti kaitseväele toidupakke võimalik osta ka näiteks mõnelt välisriigilt, kellel on need juba aastaid kasutusel olnud, kuid peamine põhjus, miks seda ei tehta, on Eesti sõduri maitse-eelistused, mis on teistsugused kui näiteks Ameerika või Prantsuse sõduril.

“See peab olema toidupakk, mille sisu meie sõdurid hea meelega ka ära söövad. Välismaiste toidupakkide kasutamise praktika Eesti kaitseväes näitab aga, et sõdurid põlgavad välismaistest pakkidest paljud asjad ära,” lausus Niine.

Eesmärk on, et kõik tooted peavad olema pakendatud veekindlalt ning lihtsalt avatavad. Üks toidupakk peab kaaluma umbes kilo ning säilima ligi kaks aastat.

Niine sõnul eelistab kaitsevägi kasutada kodumaiseid tooteid, kuid praegu ei paku kõik siinsed tootjaid vajaliku suurusega portsjoneid ja pakendeid.

“Näiteks kui toode on 300-grammine, siis sõdur ei kasuta seda nii palju ära ja viskab poole minema. Seetõttu on meil vaja 150-grammist toodet, mida Eesti tootjad paraku ei paku, küll aga pakuvad välismaised,” ütles Niine.

Läbirääkimistel on kodumaised tootjad kinnitanud, et on valmis tulevikus kaitseväe tarbeks tootearendusse investeerima.

Praegu pole toiduratsioonidel veel pakendit ja sõdurid saavad need õppusel kätte tavalises kilekotis. Kui toiduratsioonid on lõplikult paigas, hakkab kaitsevägi tegelema sobiva pakendi ning säilivustähtajaga.