Akadeemik Endel Lippmaa ütles täna hommikul Kuku raadio hommikuprogrammile „Ärataja“, et praeguses turusituatsioonis, kus avalik arvamus võtab hoiaku tuumajaamade vastu, on tema sõnul Eestile just majanduslikult soodne oma uue põlvkonna tuumajaam osta.

Kallemets aga ei uskunud, et Jaapani õnnetus tuumajaamade rajamise plaane oluliselt muudab. Nimelt ei muuda Jaapani õnnetus tema sõnul naftat maailmas kättesaadavamaks, gaasi on endiselt vaid vähestel riikidel ning kliimamuutuste vältimine on peaaegu kõikjal üks olulisemaid eesmärke. Seetõttu on tuumaenergeetikal täita oma roll.

Ja niikuinii ei käi Kallemetsa sõnul tuumajaama rajamine nii, et ostad tehnika ja hakkad jaama üles ehitama. "Tuumajaama rajamisele eelnevad põhjalikud asukohauuringud, disaini ohutuse tõestamine ja mitmete muude elementide läbianalüüsimine," lausus Kallemets. Sellele järgneb riigikogu põhimõtteline rajamisotsus. Ka ehitus- ja rahastamislepingute sõlmimine võib võtta terve aasta.

Saksamaal rääkitakse praegusel ajal sellest, et vahepeal kaalutud tuumajaamade eluea pikendamine jääb ära ning tuumajaamad pannakse Saksamaal peatselt kinni. Kallemets aga arvas, et tegemist on kõigest Baden-Württenbergi kohalike valimiste eelne poliittõmblusega, mis suurt midagi ei muuda.