Lasnamäe sotsiaalhoolekande osakond teadis olukorrast terve aasta, kuid ei näinud selles naisele ja tema kolmeaastasele lapsele probleemi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Lastekodust pärit Julia sattus 2006. aastal kriminaalse taustaga naise haardesse. Too võttis tema dokumendid endale ja hakkas teda ära kasutama, sundides Juliat enda heaks töötama. Paar kuud õnnestus neiul elada Päästearmee töötajate juures kodus. 

Kui Julia aga tagasi oma sotsiaalkorterisse läks, jäi ta peagi rasedaks ja sai lapse. Tuttavate kaudu jõudsid Julia ja ta pisipoeg Tallinna, kus ta oli peagi sutenööride võimuses, kelle juures ta peavarju leidis.
Dmitri oli üks Julia kliente, talle tuli mõte võtta Julia enda juurde koju tööle.Dmitri hakkas internetti kuulutusi panema, võttis vastu telefonikõnesid, kauples, organiseeris kokkusaamised ja sõidutas naise kohale. Mõnel ööl tuli mitu klienti.

Ehkki Julia on praegu 23-aastane, näeb ta välja 15-aastane.  Nii reklaamiski Dmitri Juliat kui alaealist ja kasvatas sissetulekut. "Ta rääkis, et meil on raha vaja. Temal tööd ei olnud,” meenutab Julia. „Korterilaen oli vaja maksta ja autoliising ja igasugu muid asju,” loetleb Julia, kes uskus Dmitri juttu, et tema kohus on meest aidata.

Dmitri kehtestas reeglid. Üksinda ei tohtinud Julia korterist väljuda. Võis ainult koeraga ümber maja jalutada. Mitte kunagi ei tohtinud kesklinnas üksinda ringi käia, ka telefoniga ei tohtinud rääkida.

Dmitri tellis ka ise endale koju prostituute, tihti mitu naist korraga, ja sundis Juliat osalema grupiseksis. Sealsamas ühetoalises korteris, kus oli Julia laps.

Vaimupuudega Julia sai töövõimetuspensioni üle 2000 krooni kuus. Selle ja lapsetoetused kandis Dmitri enda arvele või võttis sularahas välja.

Dmitri jäi vahele 2009. aasta oktoobris, kui politsei tegi tema kuulutuse peale Julia kontroll­ostu. Algatati kriminaalasi ja talle esitati kahtlustus prostitutsiooni vahendamises. Politsei teatas Juliast ohvritega tegelevale MTÜ-le Eluliin, kust teavitati juhtunust omakorda Lasnamäe sotsiaalhoolekande osakonda ning paluti Juliat ja tema last aidata.

Julia elas pärast politsei sekkumist mõnda aega Tallinna emade ja laste varjupaigas. Dmitri helistas talle sinna korduvalt ja veenis „koju” tulema. Mullu veebruaris Julia läkski tagasi. Dmitri viis ta joonelt perekonnaseisuametisse ja vormistas nende abielu. „Ta tahtis lihtsalt kriminaal­asjast pääseda,” ütleb nüüd ka Julia ise. Nimelt ei saa nõuda abikaasa vastu tunnistamist.

Julia helistas oma orjuse ajal politseinumbril 110 ja sellest on olemas kõnede väljavõtted, kuid ta ei saanud sealt abi. Kui alga­tati kriminaalasi, esitas Julia Harju maakohtusse avalduse riigi õigusabi korras advokaadi saamiseks, kuid see jäeti rahuldamata.

Mehe kriminaalasi jõuab kohtusse tõenäoliselt märtsis. Milles täpselt talle süüdistus esitatakse, kas prostitutsiooni vahendamises, orjastamises või veel milleski muus, ei soovitud prokuratuurist lehele praegu veel öelda.