Hiinas on 22 aastat rahvastiku juurdekasvu ohjeldamiseks kehtinud seadused, mis keelavad abielupaaril saamast rohkem kui ühte last. Maapiirkondades aga rikutakse seadust laialdaselt, sest põllumehed tahavad poega ja loodavad laste abil oma vanaduspõlve kindlustada.

Kohalikud ametnikud on mitmelapselisi perekondi karistanud vangla, majade lammutamise ja loomade konfiskeerimisega. Mõnel juhul on pereplaneerimisametnikud sundinud naisi end steriliseerima ja tegema hilinenud aborte.

Uue seadusega püütakse rahvastiku- ja sünnikontrollipoliitikat standardiseerida, teatas uudisteagentuur Xinhua riikliku pereplaneerimise komisjoni (SEPC) esimehele Zhang Weiqingile viidates.

“Selle seaduse sünd teeb lõpu kohalikele reeglitele ja piirangutele rahvastiku ja pereplaneermise vallas,” sõnas Zhang.

Seaduse järgi on pereplaneerimine Hiina kodaniku kohus, aga tal on seaduselik õigus kaitseks. Eriti rõhutatakse, et pereplaneerimise sihtide elluviimiseks ei tohu võimu kuritarvitada ja kodanikuõigusi rikkuda.

Trahvide asemel, mis kohalikud võimud seni sageli mitmelapselistelt paaridelt sisse kasseerisid, on nüüd loodud “sotsiaalalimendid”, millega hüvitatakse ühiskonnale ettenähtust rohkemate laste omamist.

Guangdong provintsi ametnikud ütlesid laupäeval, et suhteliselt jõuka lõunaprovintsi linnaelanikel tuleb uue korra järgi maksta ühe lapse poliitika rikkumise eest kolme kuni kuue aasta sissetuleku suurune summa.

Seadus nõuab ka seksuaalhariduse sisseseadmist koolides, kus see seni sisuliselt puudus.

Ajakirjanduse teadetel püüab seadus mõjutada naisi hiljem abielluma ja lapsi sünnitama ning keelab ultraheliuuringud lapse soo määramiseks ning soost lähtuvad abordid, mis on üldlevinud maapiirkondades.

Hiina on 1,3 miljardi elanikuga suurima rahvaarvuga riik maailmas, prognooside kohaselt on hiinlasi 2050. aastaks 1,6 miljardit.

Ühe lapse poliitika piirab linnaelanike laste arvu ühega ja maal kahega, kui esimene laps on tüdruk.

Vähemusrahvustel on lubatud ka kaks või kolm last, sest nende rahvaarv on väike ja sageli elavad nad karmides looduslikes tingimustes.

Pekingi väitel on ühe lapse poliitika selle rakendamisest saadik aidanud ära hoida 300 miljonit sündi.