Padari sõnul otsustab ta europarlamendist Toompeale naasmise küsimuse siis, kui järgmine valitsuskoalitsioon on paika pandud. „Sinna läheb aega, ma usun, et selgus tuleb umbes kuu aja jooksul. Me ei tea praegu isegi veel seda, kui palju valimiskomisjonile kaebusi esitatakse. Ma olen väga selgelt välja öelnud, et ma ei tule Brüsselist ära opositsiooni istuma, see ei ole mulle konti mööda,“ rääkis Padar Delfile.

Vastates küsimusele, kuidas ta hindab tagantjärele sotsiaaldemokraatide kuulumist Ansipi valitsusse aastail 2007-2009 ja kas erakond ei kaotanud oma nägu, meenutas Padar, et tollal suurenes sotside toetus rahva seas.

„Ega protsendid ju näitasid, et valitsuses olles meie toetus kerkis. Protsendid läksid alla siis, kui olime nii-öelda vaheperioodil Tallinna koalitsioonis Keskerakonnaga. Me tulime valitsusest ära seetõttu, et konkurentidele ei meeldinud, et meie ministrid olid valitsuses küll kõige raskemate kohtade peal, kuid ei söönudki pori,“ väitis Padar.

Vedru on pingul

Endine rahandusminister Padar oli samas ka enesekriitiline ja kinnitas, et kui Reformierakond peaks sotsid taas koalitsioonikõnelustele kutsuma, siis tuleks hoida jalgu vähemalt rahaasjades maa peal. „Eelmine kord olid jalad maast lahti ja tänasel juhul on selge, et ühtegi sellist koalitsioonilepingut ei kirjutaks mina küll enam alla, mille puhul mul oleks kahtlus, et see on udu kokkuluuletamine,“ tunnistas ta.

Padar rõhutas seda, et järgmine valitsus peab leidma lisavahendeid valdkondadele, mida kärped ja kokkuhoid on kõige valusamalt tabanud.

„On päris palju olulisi kohti, kus vedru on pingul ja ei ole võimalik normaalselt tööd teha. Hästi paljudes küsimustes jääb asi rahakoti taha ja selle taha, millised on täiendavad tulud riigieelarves. Selle nelja-aastase perioodi jooksul tuleb riigieelarvele hästi palju survet ja me peame olema arukad, ning mitte pilduma loosungeid, et me ei saa üht teist või kolmandat asja maksustada, ka siis, kui see ei tee majandusele kahju,“ lausus ta.

Padar loetles ka neid kulutusi, mis on tema arvates möödapääsmatud. „Taastada tuleb teine pensionisammas, kasvab pensionäride arv, suurendada tuleb haridusinvesteeringuid ja kaasfinantseerida EL-i investeeringuid, maksta palka politseinikele ja päästetöötajatele.“

Paar tuhat häält vähem

Ivari Padar kogus tänavustel riigikogu valimistel Valga- Võru ja Põlvamaal 3227 häält, 2007. aastal sai ta 5522 ja 2003. aastal 5253 häält. Ehkki Padar korjas neil valimistel paar tuhat häält vähem, on ta enda sõnul oma tulemusega väga rahul.

„Me täitsime oma eesmärgi saada Võru-, Valga-, ja Põlvamaal kaks mandaati. See on tehtud. Oluline pole see, kui palju ma isiklikult hääli sain, vaid kõik meie tublid inimesed kokku: Kalvi Kõva, Sirje Tobreluts, Rein Randver ja teised. Selge on ka see, et kõigil minu valijatel oli pea kohal küsimus, kas sa tuled Brüsselist ära või mitte? Seda arvestades sain ma oodatust märksa parema tulemuse,“ kommenteeris Padar.