Kallas tegi avalduse, milles märkis, et viimasel nädala jooksul on temaga ühendust võtnud hulk Eesti kultuuritegelasi, kes on avaldanud toetust Signe Kivile ning palunud tal peaministrina teha kõik, et Signe Kivi jätkaks kultuuriministrina. “Sellel nädalal palusingi Signe Kivil tõsiselt kaaluda võimalust jätkata kultuuriministri ametis kuni valitsuse ametisoleku lõpuni,” ütles Kallas. “Kuid Signe Kivi keeldus sellest ning palus mul tema tagasiastumisavalduse siiski vastu võtta.”

Kallas ütles ajakirjanikele, et on tutvunud uurimismaterjalidega ja asjatundjate hinnangutega ning kinnitab, et peaministrina ei näe ta Signe Kivi tegutsemises Kultuurkapitali nõukogu esinaisena vigu. “Ka Signe Kivi ei räägi oma lahkumisavaldust esitades otsestest vigadest, vaid euroopalikust poliitilise vastutuse põhimõttest, mille kohaselt minister vastutab oma valitsemisalas toimuva eest poliitiliselt,” ütles Kallas. “Järgides seda põhimõtet, otsustasin Signe Kivi lahkumisavalduse vastu võtta ning saata selle presidendile.”

Kallas ütles, et kui palus Signe Kivil kaaluda võimalust jätkata, lähtus ta sellest, et Signe Kivi on olnud kahe valitsuse jooksul hea minister. “Tema valitsemisajal on käivitatud Kunstimuusemi ehitamine ning välja töötatud selle rahastamismudel. Korrastatud on ringhäälingumaastik, seejuures on täna taas reklaamivaba Eesti Televisioon. Valmimas on loovisiku seadus,” lausus Kallas.

Valitsusjuhi sõnul on hulgaliselt ehitatud või ehitamisel kultuurihooneid nagu näiteks Pärnu Kontserdimaja. “Remonditakse Nukuteatrit, kapitaalremonditud on Pärnu teater ja praegu käib Estonia teatri renoveerimine. Käib Eesti Rahvamuuseumi hoidlate ehitus, valmis on Kuressaare raamatukogu koos info- ja konverentsikeskusega, ehitamisel on Pärnu ja Viljandi raamatukogud. Sündinud on hulk spordirajatisi,” loetles Kallas.

Kultuuriministeeriumis on Kallase sõnul läbi viidud juhtimisreformid, valitsusse on kohe jõudmas kultuuriministeeriumi rahaliselt läbi mõeldud arengukava, mis läheneb põhjalikult kultuurivaldkondade vajadustele ning pakub välja lahendused.

“Eri valdkondadest rääkides tuletame meelde, et lahendatud on Vanalinnastuudio ruumiprobleemid, filmikunstile mõeldud summad on kasvanud kahekordseks, valmimas on film Nimed Marmortahvlil,” lausus Kallas. “Selle aastaga peaks lõpule jõudma rahvaraamatukogude internetiseerimine. Lõpule on viidud Kadrioru lossi projekt, välja on töötatud kirikute programm. Suurenenud on spordiinvesteeringud. Kohe on käivitumas regionaalsete tervisespordikeskuste programm.”

Reformierakonda kuuluva kultuuriminister Signe Kivi positiivsetest tegudest rääkides mainis Kallas ka Tallinna Olümpia- ja Purjespordikeskuse riigi ja maksumaksja seisukohalt väga edukat erastamist. “Siia võib lisada Eurovisiooni, mis viidi edukalt läbi kultuuriministri valitsemisalas. Lisaks sellele, on Signe Kivil kui loovisikul olemas kultuuriavalikkuse usaldus, ilma milleta kultuuriministeeriumit juhtida pole võimalik,” ütles Kallas.

Kallase sõnul lahkub Signe Kivi kultuuriministri ametist väärikate saavutustega, mida on ette näidata vähestel ministritel. “Ühtlasi viib kultuuriministri tagasiastumisavaldus Eesti poliitilise kultuuri ametlikult 21. sajandisse,” lisas Kallas.

Signe Kivi sõnul on tema tagasiastumise avalduse esitamise põhjuseks ootamatult avastatud 6,5 miljoni kroonine puudujääk Kultuurkapitalis, mille tekitas Kultuurkapitali tegevdirektor Avo Viiol, kes raiskas kaheksa miljonit krooni Kultuurkapitali raha hasartmängudeks.

Mitmed Reformierakonna juhtpoliitikud on avaldanud arvamust, et Kivi peaks jätkama oma ametikohal. Ka mõned kultuuri- ja sporditegelased on teatanud oma toetusest Kivi jätkamisele.