Kui võtta asja väga tehniliselt, siis erakod on lihtsalt üks  mittetulundusühing ehk MTÜ, mis kuulub tema liikmetele ja mille juhatus vastutab solidaarselt oma võlausaldajate ees. Tavaliselt kujutame MTÜ-d ette tillukese ja tulu mittetaotlevana, tegutsemas mõnes kultuuri- või heategevussfääris.

Kui mõni äriühing sellist MTÜd toetama peaks, siis on seda targem teha tõepoolsest selge toetuse kaudu, sest siis on šanss, et sellist toetust saab teha maksuvabalt. Kui toetatakse mingite arvete kinnimaksmise kaudu, siis võib vabalt juhtuda, et need arved loetakse äritegevusega mitteseotuks ning tuleb tasuda maksu erisoodustustelt.

Kui äriühingu juht on MTÜ-ga seotud isik, siis igasuguse toetuse teostamiseks oleks viisakas paluda nõukogu vms juhtorgani nõusolekut, sest sisuliselt on tegu raha kantimisega äriühingust mittetulundusühingusse ja selline teguviis võib olla äriühingu aktsionäridele vastukarva.

Erakonna puhul on MTÜ vaat et suurem, kui seda toetav asutus. Kui tegu on riigiasutuse või linnaga, siis tihtipeale allub see asutus MTÜ-le ehk erakonnale ja mitte vastupidi. See alluvus on siiski ajutine, kestab järgmise valimisperioodini ning ei tähenda omandivormi. Riigiasutuse ja
linna omanikud on tõepoolest ja jätkuvalt maksumaksjad ning erakonda, ehkki väga mõjuvõimast, tuleb siiski lugeda selle asutuse juhi erahuviks või hobiks, kui see juht on vastava erakonna liige või selle erakonna mõjuvõimu all.

Kui nüüd riigiasutus või linn otsustab vastavat erakonda toetada, siis peaks see kindlasti käima valitsuse, ministeeriumi, nõukogu või volikogu selge otsuse alusel, kusjuures kõikvõimalike arvete kinnimaksmine jm varjatud toetus tuleks samuti ja selgelt lugeda toetuseks. Siin pole tarvis jalgratast leiutada, sest Eesti majandusruumis on juba ammu leiutatud termin nimega "tegelik majanduslik sisu". Ehk siis naljatamisi öelduna, kui minister või linnapea lähevad valimiste eel midagi "avama", siis mis on selleks kuluva autokütuse tegelik majanduslik sisu? Juhitava asutuse parem käekäik või toetus erakonnale? Ei tohiks olla kuigi raske määratleda!

Kolmas toetuse liik ehk mitmesuguste teenuste tellimine oma erakonna MTÜ-lt võib äriühingule vahelejäämise korral taas tähendada erisoodustusmaksu ja aktsionäride meelepaha. Kuid riigiasutuse ja linna omaniku ehk maksumaksja vaatevinklist vaadatuna on tegu umbes samasuguse vargusega, kui endaga seotud erafirmalt ehitusteenuse tellimine.

Seega, kui toetada, siis pigem otse ja avalikult ning seda vastava juhtorgani selgel heakskiidul.