ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas laupäeva õhtul ühehäälselt sanktsioonid Gaddafile, tema üheksale pereliikmele ja veel kuuele lähikondlasele. Karistusmeetmete hulgas on reisikeeld ja varade külmutamine, vahendas BNS uudisteagentuuri AFP.

Ühtlasi nõuab resolutsioon, et Liibüa meeleavaldajate vastu suunatud vägivallajuhtumid antaks viivitamatult uurimiseks Haagi rahvusvahelisele kriminaalkohtule ja tsiviilisikute tapmise eest vastutavad isikud saadetaks kohtu alla.

ÜRO resolutsioonis osutatakse süstemaatilisele inimõiguste rikkumisele ja kõrgeimalt tasemelt lähtuvale vägivallale. ÜRO andmetel on meeleavaldajate mahasurumisel tapetud üle 1000 inimese.

Mässajad lähenevad samal ajal pealinnale ja tunnistajate sõnul täidavad Gaddafi toetajad tema käsku vastuhakkajaid tulistada. Üks Tripoli elanik ütles AFP-le, et režiimile truuks jäänud võitlejate tankid ja maasturid patrullivad inimtühjadel tänavatel.

Kümned tuhanded põgenikud

Hirm kodusõja ees, mis võib puhkeda, kui võim Gaddafi haardest välja libiseb, on sundinud välisriike oma kodanikke kümnete tuhandete kaupa evakueerima ja saatkondi sulgema, et pääseda tulistamisest, rüüstamisest ja toidupuudusest. Ainuüksi Tuneesiasse on Ras Jediri piiripunkti kaudu Liibüast põgenenud üle 38 000 inimese.

Esimeste kodumaale evakueeritud indialaste hulgas Liibüast pääsenud 63-aastane Mohammed Sali tänab saatust. "Üks mees tuli ja pani mulle noa kõrile," jutustab indialane, kellelt rööviti arvuti, auto ja kogu vara. "Me kuulsime iga päev tulistamist... Inimesed peavad kolm-neli päeva toidu ja veeta hakkama saama, olukord on nii halb. Inimesed on tänavatel, politseijaoskonnad on maha põletatud. Pole mingit turvalisust, pole politseid."

Loodud on vahevalitsus

Laupäeval tuli teade, et Liibüa endine justiitsminister Mustafa Mohamed Abud Ajleil moodustas vahevalitsuse Gaddafi laguneva režiimi asendamiseks. Senine võim kontrollib nüüdseks vaid mõningaid läänepiirkondi pealinna ümbruses ja üksikuid ammuseid kantse lõuna kõrbealadel.

Vahevalitsus paikneb riigi idaosas asuvas Banghazi linnas, teatas päevalehe Quryna veebikülg laupäeva õhtul. Esialgu pole teada, kui suurt piirkonda see kontrollib.

Valitsusse hakkavad kuuluma suuremalt jaolt positsioonidelt lahkunud regulaararmee komandörid. Valitsuse eesmärgiks on vabad ja õiglased valimised. "Meie valitsuses on sõjaväelasi ja tsiviilisikuid. See ei juhi rohkem kui kolm kuud, siis tulevad vabad valimised ja rahvas valib endale liidri," ütles Abud Ajleili opositsiooni tugipunktist Al-Baida linnast Ida-Liibüas.

Obama nõuab Gaddafi lahkumist

USA president Barack Obama rääkis laupäeval telefonivestluses Saksa kantslerile Angela Merkelile, et Gaddafi peab ametist tagasi astuma. "President ütles, et kui liidri ainus vahend võimul püsimiseks on kasutada massilist vägivalda oma rahva peal, on ta kaotanud valitsemiseks legitiimsuse ja peab tegema seda, mis on tema riigi jaoks õige — lahkuma koheselt," seisis Valge Maja avalduses.

Teatest selgub, et Obama ja Merkel kinnitasid oma toetust liibüalaste nõudmisele tagada neile põhiõigused. Mõlemad olid üksmeelel, et Gaddafi valitsus tuleb Liibüa sündmuste eest vastutusele võtta.