"Pisut enam kui 150 aasta eest, 27. novembril 1860 õnnistati Peterburis sisse Eesti kirik. Täna on selle kiriku ajaloos teine tähtis päev - nimelt õnnistasime uuesti sisse aastakümneid varjusurmas seisnud Peterburi Jaani kiriku. Tänane Jaani kirik on taastatud mitte lihtsalt kirikuna, vaid kirik-kontserdisaalina ja siin on ruumid ka Eesti kogudusele ja Peterburi Eesti Seltsile. See aga tähendab, et Eesti kultuur on saanud endale esindusliku koja Venemaa kultuuripealinnas," ütles kultuuriminister.

Ta meenutas, et selles kirikus on olnud tegevad paljud Eesti kultuuri suurkujud - üle 20 aasta töötas siin pastorina Jakob Hurt, organistidena tegutsesid Rudolf Tobias ja Mihkel Lüdig, kirikukoori juhatas Johannes Kappel, kogudusega on olnud seotud ka Peterburi Kunstide Akadeemia liige maalikunstnik Johann Köler, keelemees, Peterburi Teaduste Akadeemia liige Ferdinand Johann Wiedemann, skulptor Amandus Adamson, helilooja Miina Härma, kindral Johan Laidoner ja paljud teised.

Jänes tänas kõiki, kes on väsimatult aidanud kaasa kiriku taastamisele ning pidas erilise tänuga meeles Peterburi eestlasi, kogudust, Eesti Seltsi ja taastamistööde eestvedajat Aivar Mäed, sest ilma nendeta poleks kaunis Jaani kirik kui Eesti koda Peterburis taas elule ärganud.

"Tänased Peterburi eestlased taastasid esimesel võimalusel koguduse ja hakkasid kirikut, millest 1930ndail aastail oli tehtud ehitustrusti kontor, tagasi taotlema. Nad lõid aktiivselt kaasa ka talgutöödel kiriku taastamiseks. Õnneks ei olnud nad selles töös üksi, vaid neid toetas ka Eestimaa ja eestlased üle kogu maailma - nii läänes kui idas. Tänan toetuse eest Ülemaailmset Eesti kesknõukogu ja tuhandeid inimesi, kes on osalenud talgutel või annetanud raha kiriku taastamiseks," märkis Jänes.

Kultuuriminister kutsus osa saama ka järgnevatest kontsertidest Peterburi Jaani kirikus, mis kestavad kuni maikuuni ja kus esinevad Eesti ja Peterburi parimad muusikud.

Esmakordselt 1860. aastal sisseõnnistatud Peterburi Jaani kirik on arhitektuurimälestis, mis asub Maria teatri ja Peterburi konservatooriumi vahetus läheduses. 1995. aastal taasalustas tegevust Peterburi Eesti Evangeelne Luteri Jaani kogudus.