Tõenäoliselt saab kuus aasta ametis olnud Andrus Ansip jälle peaministriks ja jätkates teeb ta ajalugu, sest „see on meie mere ääres täiesti haruldane,“ rääkis Luik.

Ta meenutas, et Soome peaminister Paavo Lipponen on ametis olnud kaheksa aastat. Kesk-ja Ida-Euroopas on pika ametiajaga silma paistnud veel vaid Slovakkia ja Sloveenia peaministrid.

„Ma ei ütle, et see on stagna, võib-olla ta (Andrus Ansip) on selle ära teeninud, kui Eesti valija nii arvab,“ lausus Luik. „Kas sellel mingit mõtet on üldse, aga me püstitame rekordi. See näitab midagi eestlaste kohta.“

Eesti Ekspressi peatoimetaja Priit Hõbemägi sõnul näitab see, et avalikkus ei toeta opositsiooni ja tähelepanu on pööratud valtsevatele erakondadele seda, et opositsioon on surutud nurka ja keegi eriti nende vastu ka huvi ei tunne. Kui ka avalikkus ja meedia unustavad opositsiooni ära, siis tekib Hõbemägi sõnul veelgi suurem kreenis olemine.

Luik lisas, et pärast riigikogu valimisi võib juhtuda, et poliitikud ei viitsi presidendivalimistel esitada Toomas Hendrik Ilvese kõrvale ühtegi teist kandidaati.

Ilvese kandidatuuri toetavad nii Reformierakond kui ka sotsid ning nende häältega on võimalik Ilves teiseks ametiajaks tagasi valida.

Reformi kindlus võib saada saatuslikuks

Luik rääkis ka võimalusest, et Reformierakonna valijad on suures osas rasvaselt makstud riigiametnikud, kelle eest erakond on kogu aeg seisnud ja partei liige Rain Rosimannus kardab õigustatult, et tema erakonna valijad on niigi võidus kindlad, ega tule külma ilmaga välja valima.

Ainar Ruussaar tõdes samuti, et on võimalik stsenaarium, kus Reformierakonna valijad jätavad hääletamata ja IRL võib selle võrra saada Reformiga võrreldava tulemuse.

Teiselt poolt jälle tõi ta välja, et Reformierakonna mure on ka selles, et kui edu osutub liiga suureks, siis selle edu haldamine osutub keeruliseks, sest avalik arvamus teatavasti liiga edukaid ei soosi.