Oleme siiani ip-aadressilt “Tallinna linnakantselei” (hilisemal ajal ka (“XXX mobiilne internet”) ühe päeva jooksul kirjutatavate sadade kommentaaride suhtes püüdnud lähtuda mõistlikkuse printsiibist. Nüüd aga tundub, et jutust enam ei piisa. Lubadustest hoolimata ei tee Keskerakonna funktsionärid midagi oma ideoloogiliste kommentaatorite ohjeldamiseks.

Teine võimalus muidugi on, et erakonnal puudub kontroll kõige võidujanulisemate parteisõdurite üle. Samamoodi, nagu omal ajal näiteks IRA pommikampaania lõppedes otsustasid väikesed vihased grupid terrorit põrandaaluselt jätkata. Või nagu Aafrika lugematute kodusõdade veel arvukamate vaherahude puhul saab saatuslikuks mõni hull, kes lihtsalt ei suuda rahu tingimustes elada.

Eesti Ekspressi neljapäevane artikkel Keskerakonna “staarkommentaatorist” Priit Kutserist näitab kahjuks ainult jäämäe veepealset osa. Kutser võib olla üliaktiivne, aga kindlasti ei ole ta kirjutanud ta kõiki kommentaare, mis mõne minuti jooksul täidavad iga poliitmaigulise uudise “saba” kümnete Keskerakonda labaselt ülistavate ning selle vaenlasi materdavate kommentaaridega. Tunni jooksul võib selliseid kommentaare ühe artikli alla koguneda juba sadakond.

Lisagem siia juurde teine Keskerakonna valimiskampaania “saavutus“ — peaministri kujutamine Hitlerina Narva nädalalehes Gorod — ning me näeme, et stiilitus, maitselagedus ning kombetus ei tähenda Keskerakonna valimiseelse propaganda puhul juhuslikku libastumist, vaid märksõnu.

Omi positiivseid külgi rõhutab valimiste eel iga erakond ning vastaseidki võib asja eest nahutada. Kui seda aga tehakse keskerakondlikes kogustes (ehk teiste erakondadega võrreldes mõistusevastaselt palju) rämpsposti levitades või oma vastaseid maailma kõige vastikumate inimsusvastaste kurjategijate hulka kuuluva tegelasega võrreldes, on asi euroopalikust poliitilisest kultuurist väga kaugel.