Riigi kirderannikul asuva Banghāzī võrguväljaanne Quryna ütles, et rahvahulk oli relvastatud süütepudelite ja kividega, vahendas BNS.

Meeleavaldajad nõudsid kohaliku valitsushoone ees inimõigusaktivisti vabastamist ning seejärel suunduti Shajara väljakule, kus puhkesid kokkupõrked politseinike ja valitsuse toetajatega.

Ajalehe sõnul võtsid valitsuse toetajad väljaku seejärel enda kontrolli alla.

Quryna teatas kohaliku haigla direktorile Abdelkrim Gubailile viidates, et rahutustes sai viga 38 inimest, neist enamik on julgeolekujõudude liikmed.

"Eilne öö oli halb öö," ütles üks Banghāzī elanik telefonitsi Reutersile. "Osalisi oli umbes 500-600. Nad läksid revolutsioonikomitee (kohaliku valitsushoone) juurde Sabri linnaosas ja nad püüdsid minna revolutsiooni keskkomiteesse. Nad pildusid kive," kirjeldas ta toimunut.

"Praegu on Banghāzīs rahulik. Pangad on avatud ja õpilased lähevad kooli."

Liibüa riigitelevisioon näitas samal ajal valitsuse poolehoidjate meeleavaldusi mitmes linnas.

Liibüa on olnud üle 40 aastat riigijuht Muammar Gaddafi karmi kontrolli all, kuid naaberriikide Tuneesia ja Egiptuse ülestõusude mõjul on viimasel ajal ka seal rahvas rahutuks muutunud.

Gaddafi vastased kutsuvad sotsiaalvõrgustiku Facebook kaudu rahvast neljapäeval kõikjal Liibüas tänavatele tulema. Osa liibüalastest kurdab tööpuuduse, sissetuleku ebavõrdsuse ja poliitiliste vabaduste piiramise üle, kuid analüütikute hinnangul on Egiptuse-laadne ülestõus vähetõenäoline.

Banghāzī linn ja selle ümbrus on olnud ammust aega Gaddafi vastu meelestatud. Viimasel kümnendil keelatud islamirühmitustesse kuulumise tõttu vangi pandud sadadest liibüalastest suur osa on tegutsenud just selles linnas.

Üks analüütik ütles, et ehkki üleriigilised rahutused on vähetõenäolised, võib Banghāzī rahutuste mõjul suureneda neljapäevaks kavandatud meeleavalduste osavõtjate arv.

Pealinna Tripoli lähedal asuvast Abu Salim vanglast lasti vabaks 110 keelatud Liibüa Islamistliku Võitlusrühma (LIFG) liiget, kuid kohalikud kodanikuõiguste eest võitlejad ütlesid, et Banghāzī sündmustega ei ole sel mingit seost.

Samas vanglas toimusid 1996. aasta juunis rahutused, mille tulemusena lasti maha 1000 vangi.

Möödunud aastast alates on vanglast vabastatud kümneid LIFG liikmeid, sest rühmituse liidrid lubasid vägivallast loobuda.