“Mulle tundub, et reaalses valikusituatsioonis ei teki küll mingit traagikat, kui see asi (valimisliitude keelustamine -BNS) 2005. aastal käivituks,” ütles Kreitzberg reedel TV-3 “Seitsmestele uudistele”.

Kreitzberg teatas, et kavatseb erakonna juhatuse esmaspäevasel koosolekul vastava ettepaneku teha. Tema sõnul on temaga sama meelt teisigi Keskerakonna juhtpoliitikuid.

Kreitzberg põhjendas oma soovi kartusega, et valimisliitude lubamine vaid väiksemates omavalitsustes võib sattuda vastuollu põhiseadusega.

“Ma arvan, et kui keegi on väga huvitatud vaidlustama valimisliitude lubamist vaid väiksemates omavalitsustes, siis seda pole väga raske teha,” ütles ta.

Seega on Kreitzbergi sõnul täiesti olemas oht, et tekib teatud põhiseaduslik kriis ning probleem sellest, kas kohalikud valimised saab 20. oktoobril läbi viia või mitte.

Kreitzberg ütles, et teda teeb murelikuks Savisaar väide, mille kohaselt partei esimehele tuntud juristide sõnul pole põhiseaduslikku probleemi valimisliitude lubamises vaid väikevaldades.

Keskerakonna aseesimees nentis, et presidendi kantselei juristide sõnul saaks sel juhul häiritud võrdse kohtlemise põhimõte.

Kreitzberg ei näinud enda ja oma mõttekaaslaste seisukohas mässu erakonna esimehe vastu.

“Ei, siin ei ole mingit isiklikku mässu,” ütles ta teleuudistele. “Siin on lihtsalt oma seisukoht ja on täiesti normaalne, et see võib mõnikord olla ka erakonna esimehe omast erinev.”

Keskerakonna esimees Savisaar kaitses reedel intervjuus Postimehele jõuliselt valitsuse eelnõu, mis lubaks valimisliitudel oktoobrivalimistel osaleda vaid väikevaldades.

Riigikogu hakkab eelnõu arutama 30. juuli erakorralisel istungjärgul.