Jaanuaris kukkusid sisse Ramsi veskiveski, Kõljala mõisa karjalauda, Haamse kooli kõrvalhoone ja Voltveti kõrtsi katused, teatas muinsuskaitseamet. Ükski neist hoonetest ei olnud kasutusel. Ainsa kasutusel oleva mälestisena lisandus nimistusse Olustvere mõisa teenijatemaja.

Foto: Muinsuskaitseamet

Pildil: Ramsi vesiveski. Foto: Muinsuskaitseamet

Veebruaris on seni sisse kukkunud kahe kasutusel oleva mälestise – Saare mõisa tõllakuuri ja Matsalu mõisa küüni – katused.

Foto: Muinsuskaitseamet

Pildil: Saare Mõisa tõllakuur. Foto: Muinsuskaitseamet

Muinsuskaitseamet paneb kõikide ehitusmälestiste omanikele südamele, et nad hoolitseksid kultuurimälestiseks tunnistatud vara eest ja puhastaksid katused sinna kogunenud lumest.

„Muinsuskaitseameti kõige suurem mure on ehitusmälestistega, mis ei ole omanike poolt kasutusel ja on jäetud seisma aastast aastasse paremate aegade ootuses," sõnas muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu.

"Ilmastiku mõjud ja aeg toimetavad tühjalt seisvate hoonete kallal omasoodu ning murendavad neid tegemata vahet, kas osa neist on meie rahvuslik kultuuripärand või mitte. Samas peaksid seda vahet arvestama ja seejärel vastutustundlikult toimetama need inimesed, kelle omandusse on saatuse või nende oma tahte tõttu jõudnud asjad, millede väärtust ei arvestata ainult ehitushindades. Elementaarne talvine lume koristus, ajutine kate läbijooksu sulgemiseks või ajutine tugi vajuma kippuvasse kohta ei tohiks olla ületamatuks teoks ühelegi omanikule, kes pisutki hoolib oma varanatukesest, isegi siis, kui talle asja kultuuriväärtus korda ei lähe“.