Selle loo üks võtmefiguur on Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut, Keskerakonna üks liidreid, kes 2005. aasta novembris väitis Urmas Oti saates "Happy Hour", et tema sissetulek pärines vaid linnakassast ja ettevõtete nõukogudest, kus ta poliitikuna istus, vahendavad ERR Uudised.

Vitsut ei maininud Oti saates sõnagagi, et pool aastat varem sukeldus ta ulmekasumit lubanud laevandusärisse ning oli osanik firmas Eastern Shipping Group, kus oli partneriks tema endine nõunik ning praegune Tallinna linnavalitsuse linnaplaneerimisameti juhataja Toomas Õispuu.

"Need sõjalised veosed jäid juba sellega meelde, et kõige esimene reis oli kõige vapustavam, terve laevatäis sellist õhkulendavat asja - oli harjumatu, aga pärast juba harjus ära sellega," kinnitas "Pealtnägijaga" suhelnud meremees.

Kuigi lõhkeainevedu Ukrainast Türki kurikuulsal laeval Balkan Star oli täiesti legaalne, on hirmutav kuulda, et sellist kaupa veeti meremeeste väitel laevaga, mis oli täielik romu.

"Pealtnägija" kinnitusel on Balkan Stari logiraamatus kirjas, et see külastas 2006. aasta alguses korduvalt Liibüat.

Balkan Star käis Liibüas jaanuaris ja veebruaris 2006, kui sanktsioonid enam ei kehtinud. Laev liikus Liibüa-Tuneesia kursil edasi-tagasi kolm korda, kuid millist kaupa laev Gadaffi režiimile vedas, on ebaselge.

Eesti meremeeste salaja tehtud fotosid kronoloogiliselt ritta seades on näha, et vähemalt ühel reisil vedasid nad konteinereid, millel äratuntav märgis – plahvatusohtlik. Piltidelt on selgelt näha, kuidas kaup Tuneesia julgeolekujõudude kontrolli all Balkan Starile laetakse ning paar päeva hiljem Liibüas samasuguse relvastatud valve all laevalt maha tõstetakse.

Toomas Vitsut tunnistas "Pealtnägijale", et teab laevast Balkan Star päris palju, kuid rääkida sellest ei soovi.