Howardi surmast teatas perekonnasõber, kes palus tema nime mainimata jätta. Sõbra sõnul kukkus 50-aastane endine luuraja 12. juulil oma suvila trepist alla ja murdis kaela.

CIA esindaja kinnitas päevalehele Howardi surma, kuid keeldus lähematest kommentaaridest.

Howard oli esimene Nõukogude Liidu poolele üle jooksnud CIA operatiivtöötaja. Ta asus USA luure teenistusse 1981. aastal ning teda hakati ette valmistama tööks Moskva residentuuris. Moskvasse pidi ta asuma abikaasa Maryga, kes oli samuti luuretöötaja, ning hakkama seal kureerima mitme agendi tegevust.

1983. aastal, vahetult enne ärasõitu Moskvasse, tehti Howardile aga valedetektori test, mida ta ei läbinud. Kuna ilmnes, et Howardil on alkoholiga probleeme ning teda kahtlustati ka paaris pisivarguses, eelistas CIA ta vallandada. Howardile leiti töö New Mexico osariigi administratsioonis.

Howard jätkas aga joomist ning teda kimbutas pidevalt rahahäda. 1984. aastal Viinis puhkusereisil olles sõlmis ta tõenäoliselt kontaktid Nõukogude luurega ning otsustas teha rahaks kogu info, mis tal õnnestus CIA-s töötades saada. On alust arvata, et ta reetis 150.000 dollari eest Nõukogude Liidus tegutsenud superspiooni Adolf Tolkatšovi.

1985. aastal andis Howardi ameeriklastele välja Nõukogude Liidust pagenud KGB agent Vitali Jurtšenko, kes läks Roomas USA saatkonda ja palus varjupaika. Howard eitas süüdistusi kõikidel ülekuulamistel. Ülekuulajaks oli CIA agent Aldrich Ames, kes mõni kuu enne seda alustas koostööd KGB-ga. Ames edastas Moskvasse, kuidas ülekuulamised lähevad. Ilmselt tänu Amesile loobus Jurtšenko USA-sse pagemise mõttest ning teatas, et ameeriklased röövisid ta.

Föderaalne Julgeolekubüroo (FBI) hakkas Howardit ööpäevaringselt jälgima, kuid tal õnnestus jälitajad klassikaliste trikkide abil ära petta ja Nõukogude Liitu põgeneda. Moskvas anti Howardile “riigi külalise” staatus, korter ja suvila Žukovkas.

The Washington Timesi andmeil reetis Howard Nõukogude võimudele USA saatkonnas töötanud luureagendi ning Nõukogude teadlase, kes töötas stealth-tehnoloogia vallas.

Reedetud luureagent saadeti Nõukogude Liidust välja, teadlane aga vahistati ja hukati.