„Tundub, et sotsid võivad nendel valimistel teha üllatavalt hea tulemuse,“ prognoosis Kaldre. Tema sõnul on sotsid võtmas päris suurt tükki vasakpoolsest nišist. Nende poolt hääletavad inimesed, kes hoiavad intellektuaalset tasandit ja toetavad vasakpoolset maailmavaadet. Sotside väljavaateid parandas tema sõnul lahkumine Tallinna koalitsioonist ja uueks esimeheks valitud Sven Miker.

„Paraku mulle tundub, et nad ei ole väga soovinud või suutnud vastanduda praegusele poliitikale,“ lausus Kaldre.

Valneri sõnul on Sven Mikser kujunemas opositsiooniliidriks, sest Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar ei vastandu oma vaadetelt ja poliitikalt peaminister Andrus Ansipile.

Valner leidis, et sotside poolt hääletavad inimesed, kes tahavad põhimõtteliselt teistsugust poliitikat ja ühiskondliku koorma asetamist võrdsemalt jõukamate ja vaesemate inimeste vahel.

„Kui seni on nende valik olnud Keskerakond, siis nüüd need inimesed, kes otsivad vastandust praegusele poliitikale, valivad sotsid,“ rääkis Valner. „Inimesed ikkagi tahavad midagi uut. Kindlasti nendest neljast suuremast jõust mõjuvad sotsid Mikseri juhtimise kõige värskemalt.“

Kus on Mart Laar?

Aarne Rannamäe sõnul on tal kahju, et IRL on võtnud šaakali rolli tiigri kõrval, lootes, et Reform teeb puhta töö ja võtab nad automaatselt partneriks. Ta tundis huvi, mida Mart Laar ise on teinud. „Kus te näete teda tegemas kampaaniat IRLi toetuseks?“ küsis Rannamäe.

Ta leidis, et Laar võiks panna oma ameti maha ja anda see üle kellelegi, kes ühendaks erakonna vanad ja noored. „Ta esindab aatemehi, aga kus ta on?“ kõneles Rannamäe. „Ma kardan, et valijad ei sõlmi temaga mingit lepingut 6. märtsil.“

Ka Kaldre tõdes, et IRL on parteilisel tasandil jäänud kahvatuks, kuigi seal on mitmeid häid oma ala ministreid ja tõi näiteks kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Valner esitas mõttekäigu, miks Mart Laar hoiab madalat positsiooni. Ta pakkus, et Laar saab aru, et ühelt poolt on Reformierakonna ja Andrus Ansipi populaarsus liiga kaugel ees ja sellepärast ei olegi mõtet võidelda. Teisalt võib Laar Valneri sõnul tunnetada, et IRLi sisevastuolude tõttu ei ole tal erakonna täielikku toetust.

Valneri arvates jätab Mart Laar oma kolmanda tulemise tagataskusse mõneks järgmiseks korraks ega torma praegu võitlusse. „Praegu võtab ta suhteliselt rahulikult ja laseb teistel võimelda, siis võib ta pärast 6. märtsi Res Publica poistele öelda, et vaadake, mis te nüüd tegite, nüüd teeme jälle minu taktikepi järgi,“ kõneles Valner.

Kohtade jaotus riigikogus

Valner pakkus, et Reformierakond saab valimistel 33 kohta. „Reform saab kindlasti väga hea tulemuse, aga on natuke pettunud,“ prognoosis ta. Sotsid saavad tema sõnul küll senisest parema tulemuse, aga ilmselt ei piisa sellest valitsuse moodustamiseks.

Aarne Rannamäe rääkis Reformierakonna puhul 34 kohast. Ta lisas, et kui rohelised riigikokku ei saa, siis lähevad nende mandaadid teiste vahel ümberjagamisele.

Rohelised ei saa mandaati?

Kaldre meenutas, et räägitud on ka kuni 50 kohast Reformierakonnale. Ta tõdes, et valijad teevad oma otsuse vaadates eeskätt, kes on erakonna esimees.

Kuna Rohelistel pole selget käilakuju ja vabade meeste tulemine erakonna nimekirja hägustas seda pilti veelgi, siis ei looda temagi erakonnalt head valimistulemust. „Ainult mineraalipõhisel poliitikal kaugele ei sõua,“ lisas Kaldre.

Valneri sõnul on roheliste liider endiselt Marek Strandberg. Tema sõnul ei ole roheliste nimekirjal selgus, mille poolt valija õieti hääletab. Reformierakonna ja sotside puhul on see suhteliselt selgem.

Uuringufirma Klaster küsitlustele vastanud inimesed tahaksid peaministrina näha Andrus Ansipit, soosikute hulgas järgnes Sven Mikser. Mart Laari toetas 16,8 ja Edgar Savisaart 13,4 protsenti küsitlusele vastanuist.