Täpselt nii ehmatasin pool kuud tagasi. Vaatasin mingil ootamatu mõttevälgatuse ajel äriregistri teabesüsteemi erakondade nimekirju. Seal on kõigil võimalik teha päring nime järgi ning teada saada, kas inimene kuulub erakonda, millisesse ning mis ajast. Nii võib uurida oma naabrite, töökaaslaste või ükskõik kelle vastu aga huvi tekib. Kõige hullem on aga see, et äriregistri andmed ei ole õiged.

Kunagi aastaid tagasi sai noore ja rumalana, väga rumalana, lastud ennast ühe erakonna nimekirja panna. Tahes oma viga parandada, esitasin väljaastumise avalduse juba eelmise aasta kevadel.

Olin taaskord rumalalt kindel, et minu avaldusega lõppeb igasugune seos selle erakonnaga. Nüüd paistab see kunagine lollus veel pikka aega mind saatmas. Kaheksa kuud peale erakonnast väljaastumist, näitas äriregister, et olen veel selle erakonna liige.

Uurisin siis veel inimesi, aga ei tulnud pähe ühtegi tuttavat, kes on hiljuti välja astunud. Tõnu Trubetsky siiski meenus, mida kontrollida.

Ja oh seda imet, härra Trubetsky oli selle aasta jaanuari keskel veel justkui hoopis Roheliste erakonna liige. Lisaks kõigele ei paista tema seiklused Keskerakonnaga kuskilt välja.

Sirvisin ka erakondade seadust – tuleb välja et erakondadel on õigus esitada andmeid oma liikmete kohta korra aastas. Jaanuari lõpuks ilmselt saadetigi siis. Nüüd on mul vähemalt see märge, et olen erakonnast väljas, aga äriregistri järgi vaid paar päeva. Tegelikult astusin välja juba ammu. Korralagedus!

Äriregister kuulub justiitsministeeriumi haldusalasse.