Priit Paalbergi (25) kaitsja vandeadvokaat Alar Neiland ja Peeter Paalbergi (32) kaitsja vandeadvokaat Eva Rivis taotlevad apellatsioonkaebustes meeste õigeksmõistmist vägistamises, avalikus varguses ja röövimises.

Advokaadid tahavad meeste süüasja arutamist Tallinna ringkonnakohtus kinnisel kohtuprotsessil. Ringkonnakohus hakkab Paalbergide süüasja arutama 12. septembril.

15. mail karistas Harju maakohus Paalberge vägistamise, ebaseadusliku vabadusevõtmise, avaliku varguse ja röövimise eest 11-aastase vangistusega.

Prokurör nõudis maakohtus kinnisel kohtuprotsessil mõlemale mehele 13-aastast vangistust, advokaadid tahtsid nende osalist õigeksmõistmist.

Vennad Paalbergid eitasid nii eeluurimisel kui ka kohtus koolitüdrukute vägistamist, nende mobiiltelefonide röövimist ja ehete vargust, kuid tunnistasid tüdrukute jõuga kaasaviimist.

Harju politsei süüdistuse järgi viisid Peeter ja Priit Paalberg mullu 28. aprillil vägisi Raplamaal ühe paisjärve äärest Turbasse oma koju kaasa kaks sel ajal 16-aastast koolitüdrukut.

Paalbergid tirisid tüdrukud oma auto peale ning viisid nad Harjumaal Turba lähedal asuvasse metsatallu. Seal sidusid vennad nad kaela- ja käsipidi toolidest ehitatud spetsiaalse puki külge ja vägistasid neid korduvalt.

Tüdrukud olid vägistajate küüsis kaks ööpäeva, kuid suutsid ennast lõpuks köidikutest vabastada ja minema joosta. Vennad Paalbergid olid sel ajal tööl autoremonditöökojas.

Mullu 30. aprillil sõitsid nii Rapla kui ka Harju kriminaalpolitseinikud tüdrukutelt saadud juhiste järgi Turbasse. Politsei varitses vägistajaid peaaegu kaheksa tundi, enne kui talu õuele sõitis sama Saab, millega tüdrukud olid mõni päev varem sinna vägisi toodud.

Ehkki relvastatud vennad üritasid politseinikke märgates põgeneda, sundisid kaks hoiatuslasku ja läbilastud autorehv neid kohale jääma.

Politseinikud leidsid vendade autost ebaseadusliku jahipüssi ja gaasipüstoli ning ka vintpüssi padruneid.

Mõlemad vennad on varem vägistamise eest vangis istunud, vanem vend Peeter Paalberg ka tapmise ja hulga varavastaste kuritegude eest.

Vendade talus elanud ema endine elukaaslane Jaan Oruste (63) on varem vägistamise eest karistust kandnud.

Politsei kahtlustab, et vennad Paalbergid võivad olla seotud veel mitme tüdruku vägistamise ja kadumisega, kuid seni ei ole õnnestunud vastavaid tõendeid leida.